• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بزرگی مؤمن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عظمت مؤمن، حدیث قدسی.

پرسش: روایات ذیل از کدام امام معصوم (علیه‌السلام) و در کدام کتاب یا کتاب‌ها آمده است؟
۱ـ «قلب شخص مؤمن قابلیت آن را دارد که خداوند عزوجل را در خود جای دهد؛ در حالی که زمین و آسمان نمی‌توانند در خود جای بدهند».
۲ـ «اگر کسی به شخص مؤمن اهانت کند، مثل این است که خانه کعبه را خراب کرده است».

پاسخ: روایت اول و دوم، کنایه از بزرگی و عظمت مؤمن است؛ در روایت اول آمده است که قلب مؤمن توان محبت و معرفت خداوند را دارد؛ ولی زمین و آسمان با آن همه وسعت، تاب چنین کاری را ندارند.



متن عربی روایت اول چنین است:

«قال الله تبارک و تعالی: لم یسعنی سمائی و لا ارضی و وسعنی قلب عبدی المؤمن؛ نه آسمان وسعت آن را دارد که مرا در خودش جای دهد و نه زمین؛ اما قلب بنده مؤمن وسعت آن را دارد که مرا دریابد».

۱.۱ - بزرگی قلب مؤمن

تا آن‌جا که ما بررسی و تحقیق نمودیم، این روایت، حدیث قدسی است و کنایه از بزرگی و عظمت قلب مؤمن است؛ به این معنا که قلب مؤمن توان محبت و معرفت خداوند را دارد؛ ولی زمین و آسمان با آن همه وسعت تاب چنین کاری را ندارند؛

۱.۲ - روایتی از امام علی

چنان‌چه حضرت علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «لا تُدْرِکُه العیونُ بمشاهدةِ العیانِ و لکنْ تدرکُهُ القلوبُ بحقائقِ الایمانِ؛ چشم‌ها هرگز خدا را آشکارا نمی‌بینند؛ ولی قلوب با نور ایمان او را درک می‌کنند».


حدیث قدسی، مطلبی است که از قول خداوند متعال نقل می‌شود و فرق آن با قرآن این است که در مورد آیات قرآن، لفظ و معنا هر دو از طرف خداوند می‌باشد؛ اما در مورد حدیث قدسی، الفاظ از ناحیه خود معصوم می‌باشد و معنا از جانب خداوند است.


متن عربی روایت دوم چنین است:
«قال رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم): من آذی مؤمناً بغیرِ حقٍّ فکانمّا هدَمَ مکةَ و بیْتَ اللهِ المعمورِ عشْرَ مرّاتٍ و کانما قَتَلَ الفَ ملکٍ مِنَ المُقَرَّبین؛ هر کس مؤمن را بدون دلیل اذیت کند، مانند این است که مکه و کعبه را ده بار خراب کرده است و مانند این است که هزار فرشته مقرب درگاه الهی را به قتل رسانده است».

۳.۱ - روایتی از امام صادق

البته روایات دیگری هم در مورد شأن و عظمت مؤمن وارد شده است؛ مانند این روایت که امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «المؤمنُ اعظمُ حرمةً مِنَ الکعبةِ؛ مؤمن احترامش از کعبه بالاتر است».


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۸، ص۳۹.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴، ص۵۲.    
۳. احسائی، محمد بن علی، عوالی اللئالی، ج۱، ص۳۶۱.    
۴. شیخ صدوق، محمد بن علی، خصال، ص۲۷.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۷، ص۷۱.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۴، ص۲۲۲.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۴، ص۲۳۳.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «بزرگی مؤمن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۲۵.    



جعبه ابزار