• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برخورد طلبه با ثروت پدر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: طلبه، ثروت، طلبه، پدر، مادر.

پرسش: برخورد من به عنوان یک طلبه با پدر ثروتمندم و ثروتش باید چگونه باشد؟ آیا می‌توانم از آن استفاده کنم؟

پاسخ: رعایت حقوق پدر و مادر لازم است و انسان می‌تواند در سایه آن به کمالات معنوی برسد. در خصوص استفاده از ثروت پدر و مادرتان دو نکته حائز اهمیت است:
الف) در صورتی که یقین دارید مال و ثروت پدر و مادرتان حرام می‌باشد نه خود حق استفاده از آن را دارید و نه می‌توانید به دیگران انفاق کنید.
ب) اما اگر ثروت ایشان از راه حلال به دست آمده، می‌توانید از مال و ثروت پدر و مادر، در صورت رضایت ایشان با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و تبعات اجتماعی و اخلاقی، بهره‌مند شوید.



یکی از مسائل مهم اخلاقی مورد توجه اسلام، رعایت حقوق پدر و مادر است که انسان می‌تواند در سایه آن به کمالات معنوی برسد، خداوند حکیم احترام به پدر و مادر و فرمانبرداری از دستورات مشروع آنان را در آیات متعددی از قرآن یادآوری کرده است «وَ قَضی رَبُّکَ اَلاّ تَعْبُدُوا اِلاّ اِیّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ اِحْساناً...، فـَلا تـَقـُلْ لَهـُما اُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَریماً• وَاخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانی صَغیراً"، «وَ وَصَّیْنَا الاِْنْسانَ بِو الِدَیْهِ حُسْناً؛ و انسان را به نیکی به پدر و مادرش سفارش کردیم.»
اما در خصوص استفاده از ثروت پدر و مادرتان چند نکته حائز اهمیت است:
الف) در صورتی که یقین دارید مال و ثروت پدر و مادرتان حرام می‌باشد تکلیف بر شما روشن و مبرهن است و نه خود حق استفاده از آن را دارید و نه می‌توانید به دیگران انفاق کنید.
ب) اما اگر ثروت ایشان از راه حلال به دست آمده، تکلیف شما متفاوت است و شما می‌توانید از مال و ثروت پدر و مادر، در صورت رضایت ایشان و با رعایت نکات زیر بهره‌مند شوید:

۱.۱ - نکته اول

مهم‌ترین سرمایه برای یک انسان مخصوصاً برای یک طلبه عزت نفس و عدم وابستگی به دیگران حتی به ثروت پدر و مادر است. کرامت و عزت نفس، آن نقطه از روح انسانی است که اسلام برای احیاء و کمال اخلاق انسانی، روی آن دست گذاشته است. خداوند می‌فرماید: «و لله العزة و لرسوله والمؤمنین...؛ عزت منحصراً از آن خدا و برای پیامبر خدا و مؤمنین است.» و نیز پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «اطلبوا الحوائج بعزة الانفس؛ حاجت‌هایتان را بخواهید اما عزت نفس را از دست ندهید.»
در خصوص کیفیت بهره‌مندی از عزت نفس و افراط و تفریط در آن، شهید مطهری در کتاب فلسفه اخلاق می‌گوید: «بعضی هم ممکن است در حد افراط باشند که حتی اگر نیازی هم داشته باشند، به احدی نمی‌گویند.(در حالی که) پیغمبر اکرم فرمود: «اطلبوا الحوائج»، حاجت‌هایتان را بخواهید، ولی، «بعزة الانفس»، اما عزت نفس را از دست ندهید، آنجا که حاجت‌هایتان را با دوست و رفیقی (و یا پدر و مادر) بیان می‌کنید، تا آنجا که شرافت‌تان، عزت و کرامت نفس‌تان پایمال نشده جلو بروید. آنجا که دارد بر کرامت و عزت نفس‌تان خدشه وارد می‌آید، توقف کنید، نیازمندی و نداشتن بهتر است».

۱.۲ - نکته دوم

در این مطلب تامل کنید که پدر و مادرتان، دست شما را تا چه‌اندازه در تصرف اموال باز گذاشته‌اند، آیا تنها برای استفاده خودتان یا از آن می‌توانید در راه خدا انفاق نموده و به مصارف دیگر نیز برسانید.


اگر اجازه انفاق به دیگران را نیز دارید و یا پدر و مادر از شما در جهت انفاق و کمک به دیگران یاری طلبیده‌اند، از یاری و مشاورت به ایشان دریغ نورزیده، هم خودتان در حد شئونات و عرف از نعمت و ثروت خانواده بهره‌مند شوید و هم پدر و مادر را در استفاده صحیح و مشروع از ثروت خدادادی و بکارگیری آن در امور عام المنفعه یاری کنید. در صورتی که تنها خودتان اجازه استفاده از سرمایه پدری را دارید. طبق شان و زی طلبگی که امری عرفی است و بر حسب زمان و مکان، محیط زندگی و شرایط افراد از نظر سطح علمی و وابستگی‌های خانوادگی و سایر شرایط متفاوت است، می‌توانید از امکانات و ثروت خانوادگی‌تان بهره‌مند شوید.


سوم آنکه در مال حلال نیز انسان باید توجه داشته باشد، به صرف آن که مال و ثروت، حلال بود، جوازی برای مصرف آن به هر کیفیتی که خواست و میل انسان باشد نیست. از روایات استفاده می‌شود که در مال حرام عقاب و عذاب است و در مال حلال حساب و کتاب. از این رو انسان باید بر آن باشد تا مال و ثروت حلالی که در اختیار دارد را به نحو صحیح و درست و در مسیر مشروع آن مصرف کند و این مطلب مسؤلیتی است که بر دوش همگان خصوصاً عالمان دینی و کسانی که در جستجوی معارف دینی بوده و طالب علم‌اند بسا سنگین‌تر و تکلیف‌آورتر است.


۱. اسرا/سوره۱۷، آیه۲۳-۲۴.    
۲. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۸.    
۳. منافقون/سوره۶۳، آیه۸.    
۴. رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله)، نهج الفصاحه، ابوالقاسم پاینده، حدیث ۳۲۵، ص۶۴.    
۵. مطهری، مرتضی، فلسفه اخلاق، ص۱۲۴.    
۶. مجلسی محمد باقر، بحار الانوار، ج۴۴، ص۱۳۸.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «برخورد طلبه با ثروت پدر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۸/۱۵.    



جعبه ابزار