• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برتری لذت‌های معنوی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: لذت معنوی، زیبایی مادی، لذایذ.

پرسش: آیا هدفی که برای انسان لذت گرا در نظر گرفته شده واقعا لذت بخش بوده و حتی برتر از لذایذ مادی دنیا است؟ پس چرا اکنون چنین لذتی قابل درک نیست تا انگیزه رسیدن به آن بیشتر شود؟

پاسخ: هدف خلقتش سرشار از لذایذ و زیبایی‌های معنوی است. و بیقین لذت‌های معنوی که انسان برایش خلق شده برتر و بالاتر از زیبایی‌ها و لذایذ مادی است
به اعتقاد ما لذت‌های معنوی برای کسانی که به دنباقابل درکل آن هستند، است و با تمام وجود در همین دنیا نیز آن را درک می‌کنند.




انسان فطرتا به سوی خوبی‌ها گرایش دارد، و از سختی‌ها و مشکلات گریزان است؛ هدف خلقتش سرشار از لذایذ و زیبایی‌های معنوی است. و بیقین لذت‌های معنوی که انسان برایش خلق شده برتر و بالاتر از زیبایی‌ها و لذایذ مادی است؛ چرا که دنیا اساسا سرای پایدار نیست و به طور طبیعی لذت‌هایش نیز گذرا خواهد بود، و معنویت و سرای آخرت پایدار و جاوید است. و همین بس بر برتری لذت معنوی.
قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «و ما هذه الحیاة الدنیا الا لهو و لعب و ان الدار الآخرة لهی الحیوان لو کانوا علمون»؛ این زندگی دنیا چیزی جز سرگرمی و بازی نیست و زندگی واقعی سرای آخرت است، اگر می‌دانستند. «و لدار الآخرة خیر للذین اتقوا ا فلا تعقلون؛ و سرای آخرت برای پرهیزکاران بهتر است. آیا فکر نمی‌کنید؟!»


به اعتقاد ما لذت‌های معنوی برای کسانی که به دنباقابل درکل آن هستند، است و با تمام وجود در همین دنیا نیز آن را درک می‌کنند.

۲.۱ - روایت امام علی

امام علی (علیه‌السّلام) در اوصاف پارسایان به همین نکته تصریح دارد، آن جا که می‌فرماید: «فهم و الجنة کمن قد رآها فهم فیها منعمون»؛ (پارسایان) گویا بهشت را به چشم خود مشاهده می‌کنند و در آن به لذت بردن مشغول‌اند.

۲.۲ - روایت امام سجاد

امام سجاد (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «الهی من ذا الذی ذاق حلاوة محبتک فرام منک بدلا، ومن ذا الذی آنس بقربک فابتغی عنک حولا، فاجعلنی من الذین هم بالبدار الیک یسارعون، وبابک علی الدوام یطرقون، وایاک فی اللیل والنهار یعبدون»؛ بار خدایا! کسی که طعم لذیذ محبتت را چشید. چه چیزی را جایگزینش کرد. و کسی که به قرب تو مانوس شد، چگونه از بودن با تو دور می‌شود. بار خدایا مرا از کسانی قرار ده که به سوی تو با سرعت در راه است. و در خانه تو را پیوسته می‌کوبد. و فقط تو را در شب و روز عبادت و پرستش می‌کند.
«فبک الی لذیذ مناجاتک وصلوا و منک اقصی مقاصدهم حصلوا؛ پس از فضل و عنایت تو به لذت‌های مناجاتت رسیدند، و از تو به دورترین مقاصد خود دست یافتند.»


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۶۴.    
۲. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۹.    
۳. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، ص۳۰۳،، محقق، صبحی صالح قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    
۴. جیلانی، رفیع الدین محمد بن محمد مؤمن، الذریعة الی حافظ الشریعة (شرح اصول الکافی جیلانی)، ج۱، ص۴۷۱، محقق، مصحح، درایتی، محمد حسین، قم، دار الحدیث، چاپ اول، ۱۴۲۹ق، ۱۳۸۷ش.    
۵. فیض کاشانی، محمد محسن، الوافی، ج۱، ص۴، اصفهان، کتابخانه امام امیرالمؤمنین علی علیه‌السّلام، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «برتری لذت‌های مادی بر لذایذ معنوی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۴/۰۷/۰۶.    



جعبه ابزار