• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اوقات نماز در قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اوقات نماز، قرآن مجید.

پرسش: کدام آیه در قرآن مجید اشاره به اوقات نماز یومیه دارد؟

پاسخ:



«اَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوک الشَّمْسِ اِلی غَسَقِ اللَّیلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ اِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً؛ نماز را از ابتدای تمایل خورشید به جانب مغرب [که شروعِ ظهرِ شرعی است‌] تا نهایت تاریکی شب بر پا دار و [نیز] نماز صبح را [اقامه کن‌] که نماز صبح مورد مشاهده [فرشتگان شب و فرشتگان روز] است».

۱.۱ - مراد از دلوک شمس

دلوک شمس به معنی زوال آفتاب از دایره نصف النهار است که وقت ظهر می‌باشد و در اصل از ماده «دلک» به معنی مالیدن گرفته شده؛ چراکه انسان در آن موقع بر اثر شدت تابش آفتاب چشم خود را می‌مالد.
یا از دلک به معنی متمایل شدن است؛ چراکه خورشید در این موقع از دائره نصف النهار به سمت مغرب متمایل می‌شود.
و یا این‌که انسان، دست خود را در مقابل آفتاب حائل می‌کند، گویی نور آن را از چشم خود کنار می‌زند و متمایل می‌سازد. به هر حال در روایتی که از منابع اهل بیت (علیهم‌السلام) به ما رسیده، «دلوک» به همین معنی زوال خورشید تفسیر شده است.

۱.۱.۱ - روایتی از امام صادق

در روایتی از امام صادق (علیه‌السلام) می‌خوانیم که فرموند: خداوند چهار نماز بر مسلمانان واجب کرده است که آغاز آن وقت زوال شمس (ظهر) و پایان آن نیمه‌شب است.

۱.۱.۲ - روایتی از امام باقر

در روایت دیگری از امام باقر (علیه‌السلام) در تفسیر همین آیه هنگامی که زراره محدث بزرگ شیعه از آن سؤال کرد، چنین فرمود: «دلوک شمس به معنی زوال آن (از دایره نصف النهار) است و غسق اللیل به معنی نیمه‌شب است. این چهار نماز است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) آن‌ها را برای مردم قرار داد و توقیت نمود و قرآن الفجر اشاره به نماز صبح است».

۱.۲ - مراد از غسق اللیل

و اما «غسق اللیل» با توجه به این‌که غسق شدت ظلمت است و تاریکی شب در نیمه‌شب از هر وقت متراکم‌تر می‌باشد، این کلمه روی هم رفته «نیمه‌شب» را می‌رساند.

۱.۳ - مراد از قرآن فجر

«قرآن» به معنی چیزی است که قرائت می‌شود و «قرآن فجر» روی هم رفته اشاره به نماز فجر است.


به همین دلیل آیه فوق از آیاتی است که اشاره اجمالی به وقت نمازهای پنج‌گانه می‌کند و با انضمام به سایر آیات قرآن در زمینه وقت نماز است و روایات فراوانی که در این رابطه وارد شده، وقت نمازهای پنج‌گانه دقیقاً مشخص می‌شود.

۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۷۸.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۲۲۲.    




سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «اوقات نماز در قرآن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۵/۲۶.    



جعبه ابزار