• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعمال مستحب در ایام عروسی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز، دعا، ازدواج، عروسی، آیات، زفاف، اعمال.

پرسش: برخی از دعاها و اعمال در ایام نزدیک به مراسم عروسی را ذکر کنید؟

پاسخ: چند کار در موقع عروسی مستحب است: الف) خواندن خطبه امام رضا (علیه‌السّلام) در موقع عقد نکاح برای تبرک؛ ب) و خواندن دو رکعت نماز هنگام زفاف؛ ج) تکبیر هنگام بردن عروس.



مستحب است در موقع عقد نکاح، خطبه امام رضا (علیه‌السّلام) که دارای معنای جامعی است برای تبرک خوانده شود. متن خطبه چنین است: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی حَمِدَ فِی الْکِتَابِ نَفْسَهُ وَ افْتَتَحَ بِالْحَمْدِ کِتَابَهُ وَ جَعَلَهُ اَوَّلَ مَحَلِّ نِعْمَتِهِ وَ آخِرَ جَزَاءِ اَهْلِ طَاعَتِهِ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ خَیْرِ بَرِیَّتِهِ وَ عَلَی آلِهِ اَئِمَّةِ الرَّحْمَةِ وَ مَعَادِنِ الحِکْمَةِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی کَانَ فِی نَبَئِهِ الصَّادِقِ وَ کِتَابِهِ النَّاطِقِ اَنَّ مِنْ اَحَقِّ الْاَسْبَابِ بِالصِّلَةِ وَ اَوْلَی الْاُمُورِ بِالتَّقْدِمَةِ سَبَباً اَوْجَبَ نَسَباً وَ اَمْراً اَعْقَبَ حَسَباً فَقَالَ جَلَّ ثَنَاؤُهُ وَ هُوَ الَّذِی خَلَقَ مِنَ الْماءِ بَشَراً فَجَعَلَهُ نَسَباً وَ صِهْراً وَ کانَ رَبُّکَ قَدِیراً وَ قَالَ وَ اَنْکِحُوا الْاَیامی‌ مِنْکُمْ وَ الصَّالِحِینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ اِمائِکُمْ اِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ؛ سپاس خدایی را که خویشتن را در کتابش حمد نمود، و قرآنش را به حمد خود آغاز کرده و حمد و سپاس خویش را اولین جایگاه نعمت و آخرین پاداش اهل طاعت قرار داد. درود خداوند بر محمد بهترین انسان‌ها و بر آل او پیشوایان رحمت و معدن‌های حکمت. سپاس خداوندی‌ را که در خبر راستین و کتاب گویایش آورده است که شایسته‌ترین اسباب برای صله کردن و زیبنده‌ترین امور در جلو افتادن سببی است که نسب را پدید آرد و فرمود: «برای جوانان و دختران و پسران صالح خود ازدواج کنید که اگر فقیر باشند خداوند به فضل خود بی‌نیازشان گرداند که خداوند وسعت بخش و دانا است.»


امام علی (علیه‌السّلام) فرمود: هنگامی‌که قصد زفاف دارید، دو رکعت نماز بخوانید وقتی که از نماز فارغ شدید داماد دستش را بر پیشانی عروس بگذارد و بگوید: «اللَّهُمَّ بَارِکْ لِی فِی اَهْلِی وَ بَارِکْ لَهَا فِیَّ وَ مَا جَمَعْتَ بَیْنَنَا فَاجْمَعْ بَیْنَنَا فِی خَیْرٍ وَ یُمْنٍ وَ بَرَکَةٍ وَ اِنْ جَعَلْتَهَا فُرْقَةً فَاجْعَلْهَا فُرْقَةً اِلَی خَیْرٍ.
[۲] طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۰۶، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق.

پروردگارا! همسرم را برایم مبارک گردان و مرا نیز برای او موجب برکت نما. و تا آن زمانی که با هم هستیم درکنار هم بودنمان را با خیر و خوش یمنی و برکت قرار ده و اگر مصلحت در جدایی ما بود نیز جدایی ما به صورتی باشد که (برای هر دو) عاقبت به خیری به دنبال داشته باشد.»


و نیز مستحب است در شب عروسی هنگامی‌که عروس را به طرف خانه داماد می‌برند تکبیر (الله اکبر) گفته شود، چنانچه پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به همراه جبرییل، میکاییل و ملائکه همراه آن دو در شب عروسی حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) تکبیر گفته‌اند.
[۳] طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۶۶، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق



۱. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۰۶، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق.    
۲. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۰۶، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق.
۳. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۶۶، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «دعا برای ایام عروسی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۴/۲۷.    



جعبه ابزار