• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اضطراب دوره نوجوانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نگرانی، اضطراب ، دلهره.
پرسش: من همیشه یک نگرانی در ذهن دارم و همیشه دلهره دارم از شما می‌خواهم که به من بگوئید چه کار کنم حتی اول فکر می‌کردم برای درسم است ولی بعد از مدرسه هم باز دلهره داشتم؟
پاسخ: اضطراب در دوره نوجوانی غالباً برای همه نوجوانان اتفاق می‌افتد و نوجوان در فرایند رشد و تحول جسمی و روانی خود با جنبش وضعی روبرو می‌شود، در ادامه به نکاتی اشاره می‌شود تا با توجه به آن‌ها بر دلهره خود پیروز شوید.



اضطراب و دلهره دو نوع است :

۱.۱ - دلهره خوب

دلهره و اضطراب در حد طبیعی آن لازمه زندگی است،
[۱] روان‌شناسی مرضی، پریرخ دادستان، ص۵۹، ج۱، اقتباس.
اگر دلهره نباشد هیچ مادری متوجه خانه‌داری ، نظافت خانه و... نمی‌شد و هیچ پدری رنج کار و تلاش را برای آسایش خانواده‌اش تحمل نمی‌کند و هیچ دانش‌آموزی تلاش برای مطالعه درس‌هایش نمی‌کند پس اندکی دلهره برای زندگی همه انسان‌ها مفید است.

۱.۲ - دلهره بد

دلهره‌ای مضرّ و بد است که قرار و آرامش را از انسان بگیرد،‌ انسان دائماً با آن احساس سرگیجه و فشار داشته باشد و ضربان قلبش شدت یابد اضطرابی بد است خواب را از انسان بگیرد و مانع تمرکز حواس بر درس‌ها شود موجب خشک شدن دهان و پریدگی رنگ، عرق بدن، بی‌اشتهایی‌ شود که در این صورت نیاز است انسان برای جلوگیری از پیشرفت آن به مشاوران و روان‌شناسان بالینی مراجعه کند.
[۲] روان‌شناسی مرضی، پریرخ دادستان، صص ۶۸ ۶۶.



اضطراب در دوره نوجوانی غالباً برای همه نوجوانان اتفاق می‌افتد
[۳] اضطراب و راه‌های مقابله با آن، دکتر محمد نریمانی، انتشارات نیک‌آموز، ص۱۳.
و نوجوان در فرایند رشد و تحول جسمی و روانی خود با جنبش وضعی روبرو می‌شود در این جا به نکاتی اشاره می‌کنم تا با توجه به آن‌ها بر دلهره خود پیروز شوید.
۱. دلهره و اضطراب در دوره نوجوانی تقریباً برای همه نوجوانان اتفاق می‌افتد پس این امر تنها مخصوص شما نیست.
۲. این جمله را بسیار تکرار کن حتی روی‌ آئینه نصب کن و یا روی دفترهایت بنویس تا هر روز آن را ببینی؛ آن‌که خالق من است در همه حال حافظ من است.
۳. هر گاه احساس کردید مشکلاتت زیاد است وضو بگیر و رو به قبله بنشین و از خدا و امام زمان (عج) که همیشه تو را می‌بیند بخواه که مشکلاتت را حل کنند چرا که خدا خود گفته‌ که با یاد خدا دل‌ها آرام و قرار می‌گیرد.
۴. از افرادی که اطلاعات دینی خوبی دارند بخواه که برایت گاهی از مواقع درباره هدف از آفرینش ، محبت خدا به ما و نقش نماز در آسایش و آرامش قلب بگوید.
۵. بیش از اندازه توانایی‌های خود انتظار موفقیت نداشته باشید و از رقابت‌های منفی درسی پرهیز کن پس به اندازه تحمل و ظرفیت خودت تلاش کن این همان چیزی است که خدا از ما خواسته است.
۶. با ورزش و فعالیت‌های بدنی (کمک در امر خانه، بازی سالم و...) انرژی اضافی خود را خرج کنید این کار کمک می‌کند تا آن‌ها به اضطراب و دلهره تبدیل نشوند و آرامش بیش‌تری پیدا کنید تنها کافی است چندین بار این امر را تجربه کنید و نتیجه خوب آن را ببینید البته فراموش نکنید که این امر به اندازه خودش مفید خواهد بود و زیاده‌روی نشود.
۷. هر گاه احساس دلهره داشتید کنار فضای باز و سرسبزی بروید چندین بار نفس عمیق بکشید. گاهی هم به اتاقی بروید که کاملاً ساکت باشد و نور آن کم باشد دراز بکشید، چشمان‌تان را ببندید اگر انگشتری دارید از انگشت خارج کنید کمربندتان را آزاد کنید یعنی باید بدنتان کاملاً احساس آسایش داشته باشد خودتان را کنار ضریح امام یا امام‌زاده‌ای تصور کنید که قبلاً آن را زیارت کرده‌اید دستان خود را به شبکه‌های ضریح بیندازید هر چه در دل‌ داری با او بگو و از او بخواه که به تو کمک کند تا در زندگی موفق باشید این کار به مدت هفت دقیقه بیشتر طول نکشد.
[۵] میزان الحکمه،‌ باب فرصت.

۸. دوستی انتخاب کن که با ایمان باشد مثبت اندیش باشد یعنی آیه یأس نخواند و تو را تشویق کند تا در کارها پیروز شوی و در سختی‌ها کمک تو باشد.
۹. توجه داشته باش که اگر همیشه به مشکلات خود فکر کنی ضرری جز اتلاف وقت و غصه برای تو در پی نخواهد داشت سپس سعی کن در هر مشکلی به دنبال راه حل باشید و راه حل را همیشه از افراد آگاه بخواه.
۱۰. درباره دوره نوجوانی و تغییرات رشدی این دوره مطالعه بیش‌تری داشته باشید به عنوان مثال، کتاب دنیای نوجوان، دکتر شرفی از انتشارات تربیت را مطالعه کنید.
۱۱. شوخ طبعی را جزئی از برنامه زندگی خود قرار ده.
۱۲. صبر در مقابل گناه و گرفتاری و مشکلات و عبادت را تمرین کن تا از ظرفیت بالایی برخوردار شوی همیشه معصومین روش زندگی آن‌ها الگوی خود قرار ده.
[۶] میزان الحکمه، باب صبر.

۱۳. در سختی‌ها خود را از همه برتر ندان بدان که افراد بسیاری هستند که غبطه زندگی تو را می‌خورند.


۱. روان‌شناسی مرضی، پریرخ دادستان، ص۵۹، ج۱، اقتباس.
۲. روان‌شناسی مرضی، پریرخ دادستان، صص ۶۸ ۶۶.
۳. اضطراب و راه‌های مقابله با آن، دکتر محمد نریمانی، انتشارات نیک‌آموز، ص۱۳.
۴. رعد/سوره۱۳، آیه۲۸.    
۵. میزان الحکمه،‌ باب فرصت.
۶. میزان الحکمه، باب صبر.



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : اضطراب | روانشناسی | مشاوره




جعبه ابزار