• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اصلاحات در جامعه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اصلاحات، جامعه، عمل، فساد.

پرسش: چند آیه که به طور صریح درباره اصلاحات در جامعه می‌باشد، بیان نمایید؟

پاسخ: مسئولیت اصلاحات در جامعه، به عهده مصلحان بزرگ است و اگر توسط مصلحان در جامعه، اصلاحات صورت نگیرد، فساد، جامعه بشری را فرا می‌گیرد. امام حسین (علیه‌السلام) وقتی با یک جامعه نامتعادل و منحرف مواجه شد، دست به اصلاحات عظیم زد، تا جامعه انسانی و بشریت را از سقوط نجات بخشد.



درباره عمل به اصلاحات در جامعه به آیاتی از قرآن کریم اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - آیه ۱۱۷ سوره هود

قرآن شریف می‌فرماید: اصلاح‌گرایی جامعه، مانع عذاب و سقوط است: «وَ ما کانَ رَبُّکَ لِیُهْلِکَ الْقُری بِظُلْمٍ وَ اَهْلُها مُصْلِحُونَ»؛ «و چنین نبود که پروردگارت آبادی‌ها را به ظلم و ستم نابود کند؛ در حالی که اهلش درصدد اصلاح بوده باشد». جامعه‌ای که درصدد اصلاح باشد، از سقوط نجات پیدا می‌کند.

امام حسین (علیه‌السلام) وقتی با یک جامعه نامتعادل و منحرف مواجه شد، دست به اصلاحات عظیم زد، تا جامعه انسانی و بشریت را از سقوط نجات بخشد.

۱.۲ - آیه ۵۶ سوره اعراف

قرآن شریف در مورد پیش‌گیری از فساد و اصلاحات در جامعه می‌فرماید: «وَ لا تُفْسِدُوا فِی الْاَرْضِ بَعْدَ اِصْلاحِها...» «در زمین بعد از اصلاح آن فساد نکنید، و او (خدا) را با بیم و امید بخوانید».

۱.۳ - آیه ۲۵۱ سوره بقره

قرآن شریف در راستای مهار کردن فساد، در فلسفه جهاد می‌فرماید: «فَهَزَموهم باذن الله و قتل داودُ جالوتَ و...»؛ «سپس به فرمان خدا ‌آن‌ها سپاه دشمن را به هزیمت وا داشتند، و داوود (نوجوان نیرومند و شجاعی که در لشکر طالوت بود)، جالوت را کشت، و خداوند، حکومت و دانش را به او بخشید؛ و از آن‌چه می‌خواست به او تعلیم داد. و اگر خداوند بعضی از مردم را به وسیله بعضی دیگر دفع نمی‌کرد، زمین را فساد فرا می‌گرفت، ولی خداوند نسبت به جهانیان، لطف و احسان دارد».

آری مسئولیت اصلاحات در جامعه، به عهده مصلحان بزرگ است و اگر توسط مصلحان در جامعه، اصلاحات صورت نگیرد، فساد، جامعه بشری را فرا می‌گیرد.

۱.۴ - آیه ۳۳ سوره مائده

قرآن شریف در جای دیگر در راستای مبارزه با فساد و اصلاحات در جامعه می‌گوید: «کیفر آن‌ها که با خدا و پیامبرش به جنگ برمی‌خیزند، و اقدام به فساد در روی زمین می‌کنند، (و با تهدید اسلحه، به جان و مال و ناموس مردم حمله می‌برند) فقط این است که اعدام شوند؛ یا به دار آویخته شوند؛ یا (چهار انگشت از) دست (راست) و پای (چپ) آن‌ها به عکس یک‌دیگر، بریده شود و یا از سرزمین خود تبعید گردند. این رسوایی آن‌ها در دنیاست؛ و در آخرت، مجازات عظیمی دارند».
چنین کاری هم مبارزه با فساد است و هم اصلاحات جامعه را به همراه خواهد داشت... .


۱. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی.
۲. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی.
۳. تفسیر نور، قرائتی.


۱. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۷.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۵۶.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۵۱.    
۴. مائده/سوره۵، آیه۳۳.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «اصلاحات در جامعه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۹/۱۵.    



جعبه ابزار