• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ازدواج با روحانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علاقه، روحانی، معیار انتخاب همسر، ازدواج.

پرسش: من حدود یک سال است که خیلی از تیپ روحانی خوشم می‌آید، این علاقه به حدی است که تصمیم گرفته‌ام حتما با یک روحانی ازدواج کنم. من از قبل، زندگی با روحانیت را دوست داشتم و از موقعی که با آنها رفت و آمد می‌کردیم، و زندگی زیبای آنها را که علاوه بر زندگی معنویت را هم به دنبال دارد، مشاهده کردم و ... از شما تقاضا دارم من را راهنمایی کنید.

پاسخ:



علاقه شما به روحانیت نشانة تدیّن و روحیه مذهبی شماست؛ اما باید توجه داشته باشید که روحانیون همه در یک سطح نیستند، این یک واقعیت است که از نظر اخلاق و تدیّن، روحانیون نیز همانند دیگران در سطوح متفاوت قرار دارند. بنابراین تصمیم شما مبنی بر ازدواج با روحانی می‌تواند تصمیم درستی باشد؛ ولی نیازمند دقت و توجه بالایی است. به نظر ما بهتر است شما به‌جای آن‌که روحانی بودن را ملاک همسر آینده‌تان قرار دهید، ملاک‌های دیگر را که از نظر اسلام مورد قبول و تأیید می‌باشد و در روایات به آن‌ها اشاره شده است، در نظر بگیرید. ممکن است با افرادی آشنا شوید که واجد بیش‌ترین ملاک‌ها بوده و سازگاری بیش‌تر با شما داشته باشند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در انتخاب همسر آینده‌تان، ملاک‌های زیر را در نظر بگیرید.


برخی ملاک‌های انتخاب همسر بدین شرح است:

۲.۱ - دینداری

یکی از ملاک‌های اصلی انتخاب همسر از نظر اسلام تدیّن و دین‌داری است.

۲.۱.۱ - حدیثی از پیامبر

شخصی برای مشورت درباره انتخاب همسر خدمت رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) آمد، حضرت فرمود: علیک بذات الدین؛ بر تو باد که همسر دین‌داری برگزینی و باز حضرت خطاب به همه انسان‌ها در طول تاریخ می‌فرماید: علیکم بذات الدین؛ بر شما باد که همسر دین‌داری انتخاب کنید.

۲.۱.۲ - تأثیرات تدین همسر

تدیّن همسر از جهات متعدد بر زندگی فردی و اجتماعی انسان تأثیر مثبت دارد. همسر متدیّن و مؤمن، حامی و تقویت‌کننده ایمان انسان است و حداقل آن است که اگر از همسر خود ناراضی شد، چون خدا را ناظر بر اعمال خود می‌داند، همسرش را مورد ظلم قرار نمی‌دهد؛ البته این شرط در میان روحانیون بیش‌تر از اقشار دیگر یافت می‌شود.

۲.۲ - اخلاق شایسته

در روایات اسلامی برای گزینش همسر شایسته به اخلاق او تکیه شده است. اخلاق هر کس تأثیر مستقیم بر زندگی او دارد و این تأثیر در محیط خانواده محسوس‌تر و نقش‌آفرین‌تر است؛ زیرا مسائل عاطفی در خانواده بر مسائل دیگر غلبه دارد و محیط خانواده بیش‌تر بر مبنای خصوصیات اخلاقی اعضای آن شکل می‌گیرد. بنابراین می‌توان گفت که پس از مسئله‌ دین‌داری، اخلاق پسندیده از جمله عوامل خوش‌بختی زن و شوهر است و نقش تعیین‌کننده‌ای در زندگی مشترک آن دو ایفا می‌کند. در روایات اسلامی روی این معیار در گزینش همسر تأکید شده است.

۲.۲.۱ - حدیثی از امام رضا

امام رضا (علیه‌السّلام) در این باره می‌فرماید: «ان خطب الیک رجلٌ رضیتُ دینهُ و خُلقَهُ فزوّجه؛ هرگاه مردی به خواستگاری نزد تو آمد که از دین و اخلاق او راضی هستی، پس به او زن بده (و یا با وی کن)».

۲.۳ - اصالت خانوادگی

توجه به شرافت و اصالت خانوادگی همسر و محیط تربیتی او، یکی دیگر از معیارهای گزینش همسر شایسته است؛ اسلام به دختران و پسرانی که در صدد ازدواج هستند، توصیه کرده است که درباره شرافت و فضیلت خانوادگی همسران آینده خود تحقیق لازم و کافی کنند و تا حد امکان با خانواده‌های شریف، بزرگوار و آبرومند پیوند خویشاوندی برقرار نمایند.

۲.۳.۱ - حدیثی ار رسول خدا

پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرماید: «تزوّجوا فی الحجز الصالح فانَّ العرق دسّاسٌ؛ با خانواده اصیل و شایسته ازدواج کنید؛ زیرا عرق (نطفه و ژن‌ها) تأثیر می‌گذارد».

۲.۴ - تقوا

درباره تقوا به روایتی از امام حسن اشاره می‌کنیم:

۲.۴.۱ - روایتی از امام حسن

امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) در پاسخ به شخصی که در مورد ازدواج دخترش مشورت کرده بود، فرمود: «زوّجها من رجلٍ تقیٍ فانّهُ ان اَحبَّها اکرمها وان ابغضها لم یظلمها».

آن‌چه بیان شد، بهترین ملاک‌های انتخاب همسر از نظر اسلام است که باید با دقت مورد توجه قرار گیرد.


شما سعی کنید در انتخاب همسر آینده‌تان این ملاک‌ها را در نظر بگیرید. هیچ لزومی ندارد که حتماً همسر آینده شما روحانی باشد، اگر فردی به خواستگاری شما آمد یا فردی را سراغ دارید که واجد این ملاک‌ها می‌باشد، با وی ازدواج کنید. حتی اگر فرد روحانی به خواستگاری شما آمد، در صورتی پیشنهاد وی را بپذیرید که واجد ملاک‌های یاد شده باشد.
بنابراین توصیه ما این است که برای ازدواج و انتخاب همسر کمال دقت را داشته باشید. ملاک‌های واقعی همسر شایسته را در هر شخصی باید جست‌وجو کنید تا با قلبی مطمئن به طرف برگ جدید زندگی خود پیش بروید؛ ولو این‌که این موضوع مدتی به طول انجامد و اگر شما تصمیم گرفته‌اید، با فردی روحانی ازدواج کنید، می‌توانید با همان فرد روحانی که با ایشان رفت‌و‌آمد خانوادگی دارید، مسئله را در میان بگذارید، تا فردی که مورد اطمینانش می‌باشد به شما معرفی کند.


۱. علی‌اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، دفتر تبلیغات اسلامی، چ سوم، ۱۳۷۲.
۲. احمد لقمانی، همسران زندگی الگوی بالندگی، انتشارات عطر سعادت، چ ۶، ۱۳۸۰.
۳. ابراهیم امینی، انتخاب همسر، سازمان تبلیغات اسلامی، چ سوم، ۱۳۷۲.


۱. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۳۰، بیروت.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۳، ص۳۷۲، بیروت.    
۳. متقی هندی، علاء‌الدین علی بن حسام‌الدین، کنز‌العمال، ج۱۶، ص۲۹۶، بیروت، موسسه الرساله.    
۴. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۲۰۴، بیروت.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ازدواج با روحانی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۶/۲۷.    



جعبه ابزار