• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارتباط حدیث سفینه با ولایت امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حدیث سفینه، امام علی، اهل‌بیت.

پرسش: پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) با بیان حدیث سفینه چگونه جانشینی امام علی (علیه‌السّلام) را نشان داد؟



پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) سررشته امور را در میان امّت به دست دارد. دامنه جامعه اسلامی، هنوز چندان گسترده نیست. با این حال، این جامعه نوپای کوچک، با مسائل بسیاری از درون و بیرون مواجه است: مسائلی انحراف آفرین و دگرگونگر. جریان نفاق در درون جامعه، شکل گرفته و ارتداد برخی، در همان جامعه، صورت گرفته است و....
پیامبر خدا به روزها و روزگاری می‌اندیشد که مشعل فروزان حیاتش خاموش می‌شود، امّا امّت، باید راه را ادامه دهند.
آنچه آوردیم، چاره‌اندیشی برای فردا و فرداهاست، در هنگامه شعله‌ور گشتن آتش فتنه و به خروش آمدن امواج گم‌راهی‌ها و... و در همین سمت و سوست کلام بلند و والا و روشن‌گر دیگرِ پیامبر خدا؛ آن‌که به «حدیث‌سفینه» شهره است و یکی از نقل‌های آن، چنین است:
«الا انّ مثل اهل‌بیتی فیکم مثل سفینة نوح؛ من رکبها نجا، و من تخلّف عنها هلک؛ ‌هان! مَثَل اهل بیتم در میان شما، هم‌چون کشتی نوح است. هر کس به آن در آید، نجات یابد و هر کس از آن بازماند، هلاک گردد.»


چه تشبیه بیدارگر و تنبّه آفرینی!
پیامبر خدا به فتنه‌گری‌ها، آتش افروزی‌ها و جریان سازی‌ها در آینه زمان می‌نگرد و این همه را به امواج خروشان و غول‌پیکر دریا، همانند می‌سازد؛ امواجی که هر کس در کام آنها قرار گیرد، غرق شود و هر آن که در معرضش باشد، تباه گردد. چه‌بسا کسانی به پندارِ رهایی از این امواج بلند، پناه‌گاهی پنداری جویند و بدان‌جا در آیند؛ امّا امواج فراز آیند و آنان را در کام خود، فرو برند.
پس امّت، باید هشیار و بیدار باشد، که تنها راه نجات، در آمدن به «سفینه» اهل‌بیت (علیه‌السّلام) است و چنگ زدن به آموزه‌های آنان.
و شگفتا از تحقّق آن امواج و به وجود آمدن پناهگاه‌های پنداری برای مردمان، پناهگاه‌هایی چون: عالم نماها، فرقه‌ها، جریان‌ها و... تا مگر مردمان، بدان سوی‌ها روانه شوند و از در آمدن به کشتی نجات حقیقی، بازمانند.

۲.۱ - دلالت حدیث

در دلالت این حدیث بر وجوب اطاعت از اهل‌بیت (علیه‌السّلام) تردیدی نیست. مگر می‌شود خردمندی، امواج خروشان را بنگرد و در رهایی‌جویی از آنها تردید کند؛ امواجی که در کام آنها افتادن، همان است و غرق شدن، همان!
دیگر آن‌که پیامد قطعی این روی آوردن به سفینه، هدایت‌یافتگی و رهایی از امواج تباهی آفرین است. دیگر آن‌که این سفینه، نجات‌بخش است. پس این عزیزان، معصوم‌اند و به دور از خطا و...
[۳] ر. ک: حسینی میلانی، سیدعلی، نفحات الازهار، ج۴.



۱. ر. ک:حسینی میلانی، سیدعلی، نفحات الازهار، ج۴.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحار‌الانوار، ج۲۳، ص۱۲۲.    
۳. ر. ک: حسینی میلانی، سیدعلی، نفحات الازهار، ج۴.
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، اهل‌بیت در قرآن و حدیث، بخش دوم، فصل دوم، ج۱، ص۱۲۱، (منزلت اهل‌بیت).    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «ارتباط حدیث سفینه با ولایت امام علی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱/۲۸.    



جعبه ابزار