• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

احترام پیامبر به قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: احترام به قرآن.

پرسش: آیا درست است که پیامبر اسلام (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) به حضرت علی (علیه‌السلام) فرمودند: «ان هذا القران خَلْف فراشی؛...» آیا احترام به قرآن واجب نیست که پیامبر آن را به پشت سر خود ‌انداخته است؟

پاسخ: از ظاهر روایت استفاده می‌شود که هیچ اهانتی به قرآن نشده است؛ بلکه حکایت از احترام قرآن دارد. پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) که الگو و اسوه تمام بشریت است، ‌خود بالاترین احترام را به قرآن می‌نمود. در این روایت اشاره شده، که قرآن که در پارچه حریر پیچیده شده، پشت رختخواب من است، که اشاره به مکان قرآن کرده است، نه این‌که پشت پیامبر واقع شده باشد؛ بلکه پشت رختخواب پیامبر که در مکانی از خانه ردیف شده، قرار گرفته است؛ مانند: طاقچه یا کمد و....



این روایت فقط در تفسیر قمی، علی بن ابراهیم قمی آمده و علامه مجلسی در بحارالانوار، از او نقل کرده است و در جوامع روایی دیگر نقل نشده است. بهتر است اصل روایت را با سند ذکر نماییم:



«علی بن الحسین عن احمد بن ابی عبدالله عن علی بن الحکم عن سیف بن ابی‌بکر الحضرمی عن ابی عبدالله (علیه‌السلام) قال: ان رسول الله (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) قال لعلی (علیه‌السلام): یا علی! القرآنُ خلْفَ فراشی فی المصحفِ و الحریرِ و القراطیس، فخذوه و اجمعوه و لاتضیعوه کما ضیعت الیهود التورات ...؛ امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: همانا پیامبر اسلام به علی (علیه‌السلام) فرمودند: یا علی! نوشته‌های قرآن، در پارچه‌ای حریر و کاغذ در پشت رختخواب من (داخل طاقچه یا کمد) قرار گرفته: بگیر و آن را جمع نما و از بین نبر (در نگهداری آن کوشا باش) آن‌چنان که یهودیان کتاب تورات را ضایع کرده و از بین بردند...».


از ظاهر روایت استفاده می‌شود که هیچ اهانتی به قرآن نشده است؛ بلکه حکایت از احترام قرآن دارد. پیامبر اسلام (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) که الگو و اسوه تمام بشریت است، ‌خود بالاترین احترام را به قرآن می‌نمود.در این روایت اشاره شده، که قرآن که در پارچه حریر پیچیده شده، پشت رختخواب من است، مانند این‌که ما بگوییم: قرآن پشت کتاب‌های من است یا پشت کامپیوتر من است. در این روایت نیز اشاره به مکان قرآن نموده است، نه این‌که پشت پیامبر واقع شده باشد، بلکه پشت رختخواب پیامبر که در مکانی از خانه ردیف شده قرار گرفته است، مانند: طاقچه یا کمد و... .


۱. تفسیر قمی، علی بن ابراهیم قمی، ج۲، ص۴۵۱.
۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۸۹، ص۴۸.
۳. علم رجال، جعفر سبحانی، ص۳۰۹.
۴. رجال شیخ طوسی، ص۴۶۸.


۱. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۲، ص۴۵۱، قم، دارالکتاب، ۱۴۰۴ق.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۹، ص۴۸، بیروت، دارالاحیاء التراث.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «احترام پیامبر به قرآن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۱۹.    



جعبه ابزار