• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه 30 سوره ملک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آب حیات، امام مهدی، آب گوارا، تفسیر آیه ۳۰ سوره ملک، امام باقر علیه‌السلام.

پرسش: امام باقر ـ علیه‌السلام ـ آیه ۳۰ سوره ملک («قُلْ أَ رَأَیْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ ماؤُکُمْ غَوْراً فَمَنْ یَأْتیکُمْ بِماءٍ مَعینٍ») را چه‌گونه تفسیر فرموده‌اند؟

پاسخ: همان‌گونه که می‌دانید بسیاری از آیات قرآن علاوه بر تفسیر ظاهری، دارای تفسیر باطنی نیز هستند. در تفسیر ظاهری این آیه، پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ مأمور است تا با مشرکان و بت‌پرستان احتجاج کند، با این بیان که چنان‌چه آب‌های شیرین سرزمین مکه و نواحی آن در زمین فرو رود، و دیگر دست‌رسی به آب شیرین نداشته باشید، چه قدرتی می‌تواند آب شیرین و گوارا برای شما از نهرها جاری سازد تا به سهولت از آن استفاده نمایید. پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ می‌خواهد از این راه قلوب مشرکان را متمایل به توحید کند تا شاید به راه هدایت و سعادت بازگردند. اما در تفسیر باطنی این آیه، امام باقر ـ علیه‌السلام ـ آب شیرین فرو رفته در زمین را به امام مهدی علیه‌السلام تفسیر کرده و می‌فرماید: این آیه در باره امامی (حضرت مهدی) نازل شده است که قیام به عدل الهی می‌کند. اگر امام شما پنهان گردد، و نمی‌دانید کجا است؟ چه کسی برای شما امامی می‌فرستد که اخبار آسمان‌ها و زمین، و حلال و حرام خدا را برای شما شرح دهد. به خدا سوگند تأویل این آیه نیامد و سرانجام خواهد آمد.



«قُلْ أَ رَأَیْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ ماؤُکُمْ غَوْراً فَمَنْ یَأْتیکُمْ بِماءٍ مَعینٍ»؛ بگو: به من خبر دهید اگر آب‌های (سرزمین) شما در زمین فرو رود، چه کسی می‌تواند آب جاری و گوارا در دسترس شما قرار دهد؟!




۲.۱ - اول

این آیه خطاب به رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله است مبنی بر احتجاج با مشرکان و بت‌پرستان که چنان‌چه آب‌های شیرین سرزمین مکه و نواحی آن در زمین فرو رود، و دیگر دست‌رسی به آب شیرین نداشته باشید، با این عجز شما چه قدرتی می‌تواند آب شیرین و گوارا برای شما از نهرها جاری سازد و به سهولت استفاده نمایید.

گفته شده است اهل مکه فقط از دو چاه زمزم و چاه میمون حضرمی استفاده می‌ نمودند.
[۳] طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۰، ص ۴۹۵، ناصر خسرو، تهران، ۱۳۷۲ش.
نظر به ارزشمندی آب شیرین و گوارا در سرزمین وحی، چنین موضوعی در این آیه مورد احتجاج قرار گرفته است.
[۴] حسینی همدانی، سید محمدحسین، انوار درخشان، تحقیق، بهبودی‌، محمدباقر، ج ‌۱۶، ص ۵۱۱، کتاب‌فروشی لطفی، تهران، چاپ اول، ۱۴۰۴ق.


۲.۲ - دوم

برخی مفسران گفته‌اند خداوند خواست از این راه قلوب مشرکان را متمایل به توحید کند تا شاید به راه هدایت و سعادت باز گردند. البته این نظر بعید نیست؛ چراکه قرآن در دعوت به توحید از روش‌های گوناگون استفاده می‌کند.
[۵] مغنیه، محمدجواد، تفسیر الکاشف، ج ‌۷، ص ۳۸۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۴۲۴ق.


۲.۳ - معنی غور

«غور» به معنای قعر و عمق هر چیزی است، و غار الماء یعنی آب در عمق زمین فرو رفت و پنهان شد که دیگر دست مردمان به آن نمی‌رسد.
[۷] مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‌۷، ص ۲۷۹، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، ۱۳۶۰ش.


و تحقق یافتن این بیم در محیطی که قرآن در آن نازل شد (شبه جزیره عربستان) و آب بسیار گران‌بها بود، و در آن زمان که بشر هنوز به وسایل جست‌وجوی و حفر چاه‌های عمیق دست نیافته بود، کاری بسیار عظیم به شمار می‌رفت.
[۹] . ر. ک:مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، گروه مترجمان، ج ‌۱۶، ص ۱۹۳، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.


۲.۴ - معنی معین

کلمه «معین» نیز به معنای آب جاری در روی زمین است.
[۱۰] . راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۷۷۱، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق، بیروت، ۱۴۱۲ق، «مَعَنَ الماءُ:جری، فهو معین».


۲.۵ - ترجمه آیه

معنای آیه این است که مرا خبر دهید اگر آب شما به زمین فرو رود، و روی زمین آبی نماند، چه کسی است که در روی زمین برایتان آب جاری سازد؟ این خداوند سبحان است نعمت‌دهنده و روزی‌دهنده است. پس شکر او نموده و او را پرستش کنید و چیزی را شریک او قرار ندهید.
[۱۱] . مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۰، ص ۴۹۵.

همان‌گونه که می‌دانید آیات قرآن یک تفسیر ظاهری دارند و یک تفسیر باطنی. آنچه بیان شد معنای ظاهری آیه بود.


اما در تفسیر باطنی این آیه، از امام باقر علیه‌السلام چنین نقل شده است:

«سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ:حَدَّثَنِی مُوسَی بْنُ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ الصَّیْقَلِ، عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَسْبَاطٍ، عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِی حَمْزَةَ، عَنْ أَبِی بَصِیرٍ، عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ عَلَیْهِ السَّلَامُ‌ فِی قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ:قُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ ماؤُکُمْ غَوْراً فَمَنْ یَأْتِیکُمْ بِماءٍ مَعِینٍ‌ فَقَالَ:هَذِهِ الْآیَةُ نَزَلَتْ فِی الْقَائِمِ، یَقُولُ:إِنْ أَصْبَحَ إِمَامُکُمْ غَائِباً عَنْکُمْ لَا تَدْرُونَ أَیْنَ هُوَ، فَمَنْ یَأْتِیکُمْ بِإِمَامٍ ظَاهِرٍ، یَأْتِیکُمْ بِأَخْبَارِ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ وَ حَلَالِ اللَّهِ جَلَّ وَ عَزَّ وَ حَرَامِهِ. ثُمَّ قَالَ عَلَیْهِ السَّلَامُ:وَ اللَّهِ مَا جَاءَ تَأْوِیلُ هَذِهِ الْآیَةِ، وَ لَا بُدَّ أَنْ یَجِی‌ءَ تَأْوِیلُهَا».

«این آیه درباره امامی نازل شده است که قیام به عدل الهی می‌کند (حضرت مهدی) می‌گوید: اگر امام شما پنهان گردد، و نمی‌دانید کجاست؟ چه کسی برای شما امامی می‌فرستد که اخبار آسمان‌ها و زمین، و حلال و حرام خدا را برای شما شرح دهد. سپس فرمود:به خدا سوگند تأویل این آیه تا کنون محقق نشده، اما سرانجام به وقوع خواهد پیوست.

۳.۱ - توضیح

چنان‌چه ملاحظه می‌شود امام ـ علیه‌السلام ـ تفسیری باطنی از آیه ارائه فرموده و آب ‌را به امام حق تأویل کرده‌ است؛ زیرا امام آب حیات است بدان سبب که مبین وحی و راه‌نمای مردم است، مگر آب، رگ حیات زندگی و ستون آن نیست؟ امام نیز چنین است؛ از‌آن‌روی که با تعالیم وحی و با هدایت به حق، پیروان خویش را در حیات معنوی زنده نگاه می‌دارند؛ لذا برخی مفسران در این ارتباط می‌گویند: لفظ آب «الماء» مخصوص به آب عنصری که جسمی سیّال باشد، نیست؛ بلکه هر چیزی که سبب نوعی حیات باشد، آب نامیده می‌شود؛ از این جهت علم، ایمان و افاضات الهی همه نوعی آب‌اند. امام که ایمان به وسیله اوست؛ ولایت که بیعت خاص ایمان است و ایمان به وسیله آن به دست می‌آید و بذر معرفت در دل‌ها نهادینه می‌شود، هم آب است. تمام مراتب حیات نباتی، حیوانی و انسانی آب هستند. عقول و ارواح و نفوس کلی و جزئی بشری و حیوانی و نباتی همه آب هستند؛ روح نفسانی که مرکب قوای درّاکه و حیوانی است که آن نیز مرکب اعضاست، آب می‌باشد؛ مشیت که اصل هر اصل و مبدأ هر مبدأ و نهایت هر منتهاست، آن هم آب است.
[۱۳] گنابادی، سلطان محمد، تفسیر بیان السعادة فی مقامات العبادة، ج ‌۴، ص ۱۹۴، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۸ق.


روایات در این زمینه فراوان است و باید توجه داشت که همه از باب تطبیق است. به تعبیر دیگر، ظاهر آیه مربوط به آب جاری است که مایه حیات موجودات زنده است، و باطن آن مربوط به وجود امام، علم و عدالت جهان‌گستر اوست که آن نیز مایه حیات جامعه انسانی است.



۱. ملک (۶۷)، آیه ۳۰.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۰، ص ۸۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۰، ص ۴۹۵، ناصر خسرو، تهران، ۱۳۷۲ش.
۴. حسینی همدانی، سید محمدحسین، انوار درخشان، تحقیق، بهبودی‌، محمدباقر، ج ‌۱۶، ص ۵۱۱، کتاب‌فروشی لطفی، تهران، چاپ اول، ۱۴۰۴ق.
۵. مغنیه، محمدجواد، تفسیر الکاشف، ج ‌۷، ص ۳۸۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۴۲۴ق.
۶. ابن منظور، لسان العرب، ج ‌۵، ص ۳۳، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، ۱۴۱۴ق.    
۷. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‌۷، ص ۲۷۹، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، ۱۳۶۰ش.
۸. طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، تحقیق، حسینی‌، سید احمد، ج ‌۳، ص ۴۲۹، کتابفروشی مرتضوی، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۵ش.    
۹. . ر. ک:مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، گروه مترجمان، ج ‌۱۶، ص ۱۹۳، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.
۱۰. . راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۷۷۱، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق، بیروت، ۱۴۱۲ق، «مَعَنَ الماءُ:جری، فهو معین».
۱۱. . مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۰، ص ۴۹۵.
۱۲. عروسی حویزی، عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، تحقیق، رسولی محلاتی، سید هاشم، ج ‌۵، ص ۳۸۷، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۵ق.    
۱۳. گنابادی، سلطان محمد، تفسیر بیان السعادة فی مقامات العبادة، ج ‌۴، ص ۱۹۴، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۸ق.



پایگاه اسلام کوئست.    



جعبه ابزار