• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آموزش امور جنسی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آموزش، امور جنسی، جنس مخالف، انحراف.

پرسش: پسر نوجوان پانزده ساله‌ای است که در مورد مسائل جنسی که از گروه همسالان خود شنیده است سؤالاتی می‌کند و هم‌چنین رفتارهای جنسی در مورد خواهرش که رابطه‌ عاطفی نزدیکی با او دارد، نشان می‌دهد.چگونه باید با این نوجوان صحبت کرد و رفتار نمود که به انحراف کشیده نشود؟

پاسخ:




این سؤال به دو موضوع اشاره دارد: ۱. آموزش امور جنسی؛ ۲. نحوه ارتباط با جنس مخالف.


چه شخص نوجوان و جوان سؤال کند چه نکند، وقتی مطالب ارائه شده مربوط به امور جنسی باشد، به آن آموزش امور جنسی گفته می‌شود. به هر حال مخاطب شما گاه از صفات ثانویه جنسی برخوردار شده است که در این صورت یک بخش از اطلاعات را خود تجربه کرده است و تنها بخش محدودی همچون احتلام، چگونگی بروز آن، تکلیف شرعی او و تکلیف بهداشتی او نقش او در بروز و عدم بروز احتلام باید آموزش داده شود. آن هم به صورت غیر مستقیم یعنی کتابی را که برای این سنین تهیه شده به او معرفی می‌کنید و یا به کسی می‌گویید طی چند صفحه (نه خودتان به عنوان پدر یا مادر) به این مطالب بپردازد و این میزان از اطلاعات را در اختیار او بگذارید و حتی در اختیار گذاردن رساله‌ نوجوانان کفایت می‌کند. باید توجه داشته باشید که در اختیار گذاردن اطلاعاتی بیش از این غلط و موجب گمراه شدن وی می‌گردد و اگر او دنبال کرد، مقداری از آن را به صورتی که او را بدون پاسخ نکرده باشد، در اختیارش می‌گذارید و به او می‌گویید بیش‌تر از این دانستن سودی برایت ندارد و موجب گمراهی می‌گردد و کنجکاوی در برخی موارد خطرناک است و انسان را با خطرات اخلاقی مواجه می‌نماید؛ البته بیش‌تر اوقات این سؤالات جنبه‌ کنجکاوی ندارد و به انگیزه‌ یک نوع لذت‌طلبی دنبال می‌شود.

۲.۱ - نکته مهم

توصیه اکید آن است که هرگز اطلاعات از جنس مخالف در اختیار او نگذارید، مگر تا به آن میزان که در انجام امور شرعی بدان نیاز دارد و در رساله‌های عملیه آمده است یا خودش می‌تواند مطالعه کند. هیچ‌گاه توضیح فیزیولوژی جنسی را برای نوجوان ارائه ندهید، مگر در حیطه‌ای که در آینده به حسب رشته‌ تحصیلی خواهند خواند.

۲.۲ - بیان چند توصیه

در اینجا به چند توصیه توجه کنید:

۲.۲.۱ - دادن اطلاع در حد ضرورت

اطلاعات در اختیار گذارده شده باید صحیح باشد؛ ولی به انتها لازم نیست برسد، مقدار ضرورت (در حد تکالیف شرعی) اکتفا شود.

۲.۲.۲ - حساسیت‌برانگیز نبودن اطلاعات

اطلاعات دادن نباید حساسیت‌برانگیز باشد و او را تحریک و جوینده و حریص سازد؛ بلکه به صورت عادی و طبیعی باید برخورد شود.

۲.۲.۳ - پرهیز از تجربه و دست‌ورزی

پس از اطلاع دادن نباید به تجربه و دست‌ورزی و بازجویی و … پرداخته شود. (البته شما نباید حساسیت نشان دهید و مراقبت از دور و خیلی خفیف لازم است).

۲.۲.۴ - کنترل اطلاعات

با ارتباط صمیمانه با وی و به شکل غیر مستقیم اطلاعاتی را که از طریق دوستان می‌رسد، کنترل کنید؛ ولی اصرار بر این‌که چه گفته‌اند و چه شنیده‌ای نداشته باشید.

۲.۲.۵ - ایجاد ارتباط صمیمی

هیچ‌گاه ارتباط صمیمی خود را قطع نکنید، چه از طریق این ارتباط می‌توانید جلوی پنهان‌کاری احتمالی را گرفته و بعضی از خواسته‌های او و نیاز و اطلاعات پنهانی را به دست آورده، برای آن‌ها چاره‌اندیشی نمایید. مجدداً تأکید می‌کنیم که از حساسیت بی‌مورد و بی‌جا سخت پرهیز کنید و به او اطمینان داشته باشید و سعی در برقراری ارتباط صمیمانه و دوستانه با او داشته باشید؛ مانند گردش رفتن و بازی کردن و … تا در پرتو این فعالیت‌ها اعتماد او را جلب نمایید.


در رفتار با جنس مخالف تفاوتی بین محارم و غیر محارم نیست. حریم لازم باید حفظ شود؛ اما شکل ارتباط همان حریم قائل شدن و تکریم نمودن است؛ یعنی باید با دیده‌ حرمت به جنس مخالف نگاه کند و از ایجاد صمیمت بی‌پرده، شوخی‌های فیزیکی، نوازش‌های مستقیم و … خودداری گردد، چه پس از بروز غریزه‌ شهوت گاه ناخواسته احساس لذت دست می‌دهد که اگر این احساس بروز کند، آغاز انحراف است. لذا رسماً از ارتباط جسمانی و فیزیکی ممانعت به عمل آورید، منتها نه به بیانی که با تحریص، ضرب‌و‌شتم و تهدید و یا ایجاد شک و تردید همراه باشد؛ بلکه با بیانی که نشانگر حرمت نهادن و احترام قائل شدن به طرفین است.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «آموزش امور جنسی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۲/۰۴.    



جعبه ابزار