• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رجعت چیست

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: رجعت، ظهور، جضرت مهدی(عج)
پرسش:رجعت برخی از مومنان پس از ظهور ولی عصر(عج) به این دنیا توضیح دهید.



لطفا در مورد رجعت برخی از مومنان پس از ظهور ولی عصر(عج) به این دنیا توضیح دهید؛ آیا این افراد رجعت کننده همان ۳۱۳ نفر معروف هستند؟ آیا آنان پس از رجعت به زندگی عادی دنیایی میپردازند؟ چگونه میتوانیم جزء رجعت کنندگان باشیم؟
پاسخ:


"‌ رجعت " از عقاید معروف شیعه است. بعد از ظهور‌ حضرت مهدی(‌عج) و در آستانه رستاخیر ، گروهی از مؤمنان خالص و کفار و طاغیان بسیار شرور به جهان‌ باز می‌گردند. گروه اوّل مدارجی از کمال را طی می‌کنند. گروه دوم کیفرهای شدیدی می‌بینند.

۲.۱ - رجعت در کلام سید مرتضی

مرحوم سید‌مرتضی از علمای شیعه می‌فرماید: ‌ خداوند بعد از ظهور حضرت مهدی گروهی از کسانی را که قبلاً از دنیا رفته‌اند، به جهان‌ باز می‌گرداند، تا در ثواب و افتخارات یاری او و مشاهده حکومت حق بر سراسر جهان شرکت جویند. نیز‌گروهی از دشمنان سرسخت را بازمی‌گرداند تا از آن‌ها انتقام گیرد. بعد می‌فرماید: دلیل بر اثبات این عقیده اجماع امامیه است، زیرا احدی از آن‌ها با این عقیده مخالفت ‌نکرده است.

۲.۲ - رجعت به معنی بازگشت دولت و حکومت اهل بیت(ع)

البته از کلمات بعضی از قدمای علمای شیعه و هم چنین از سخنان مرحوم طبرسی در مجمع البیان‌ برمی‌آید که اقلیت بسیار کوچکی از شیعه با این عقیده مخالف بودند . رجعت را به معنی بازگشت دولت و‌حکومت اهل بیت(ع) تفسیر می‌کردند، نه بازگشت اشخاص و زنده شدن مردگان ، ولی مخالفت آن‌ها طوری‌است که لطمه‌ای به اجماع نمی‌زند. احیای گروهی از مردگان در دنیا محال نیست، همان گونه که زنده کردن جمیع انسان‌ها در‌ قیامت ممکن است. عقل چنین امری را محال نمی‌بیند و قدرت خدا چنان وسیع و گسترده است که ‌همه این امور در برابر آن سهل و آسان است.


در قرآن مجید ، وقوع رجعت اجمالاً در پنج مورد از امت‌های پیشین‌آمده است از جمله این آیات :

۳.۱ - آیه ۲۴۳ سوره بقره

آیه ۲۴۳ سوره بقره که در آن سخن از جمعیتی است که از ترس مرگ از‌خانه‌های فرد بیرون رفتند. خداوند فرمان مرگ به آن‌ها داد و سپس آن‌ها را زنده کرد.

۳.۲ - عزیر پیامبر

نیز به آیه ۲۶۱ سوره بقره استدلال شده که در آن سخن از پیامبری است که از کنار یک آبادی عبور‌کرد، در حالی که دیوارهای آن فرو ریخته بود و اجساد و استخوان‌های اهل آن در هر طرف پراکنده شده بود . از‌خود پرسید : چگونه خداوند این ها را پس از مرگ زنده می‌کند، امّا خدا او را یک صد سال میراند و سپس زنده کرد و ‌به او گفت: چقدر درنگ کردی؟ عرض کرد: یک روز یا قسمتی از آن، فرمود: نه بلکه یکصد سال بر تو گذشت. این‌پیامبر عُزیر باشد یا پیامبر دیگری تفاوت نمی‌کند، مهم صراحت قرآن در زندگی پس از مرگ در دنیا است (‌فاماته الله مأهْْ عام ثم بعثه".

۳.۳ - درخواست کننده گان رویت خدا

در آیه ۵۵ و ۵۶ سوره بقره درباره بنی‌اسرائیل می‌خوانیم که گروهی از آن‌ها بعد از تقاضای مشاهده‌خداوند گرفتار صاعقه مرگباری شدند و مردند، سپس خداوند آن‌ها را به زندگی برگرداند تا شکر نعمت او را به‌جا آورند: "‌ثم بعثناکم من بعد موتکم لعلکم تشکرون"

۳.۴ - معجزه حضرت عیسی(س)

در آیه ۱۱۰ سوره مائده ضمن برشمردن معجزات حضرت عیسی(ع) می‌خوانیم:" ‌ وَإِذْ تُخْرِجُ الْمَوتَى بِإِذْنِي؛ مردگان را با فرمان من زنده می‌کردی". این تعبیر نشان می‌دهد که مسیح(ع) از این معجزه (‌زنده کردن) استفاده کرد، بلکه تعبیر فعل مضارع (‌تخرج) دلیل بر تکرار آن است و این خود یک نوع رجعت برای‌بعضی محسوب می‌شود.

۳.۵ - کشته بنی اسرائیل

در سوره بقره آیه۷۳ در مورد کشته‌ای که در بنی‌اسرائیل برای پیدا کردن قاتلش نزاع و جدال برخاسته‌بود، می‌فرماید: " ‌دستور داده شد. گاوی را با ویژگی هایی سر ببرند . بخشی از آن را بر بدن مرده زنند تا به دنیا ‌بازگردد (‌و قاتل خود را معرفی کند و نزاع خاتمه یابد) "‌فَقُلْنَا اضْرِبُوهُ بِبَعْضِهَا كَذَلِكَ يُحْيِي اللّهُ الْمَوْتَى وَيُرِيكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ".



مرحوم علامه مجلسی (ره) می‌فرماید: بیش از دویست حدیث درباره رجعت داریم که چهل و چند نفر از راویان متفاوتند . علمای بزرگوار در بیش از پنجاه کتاب آورده‌اند و این روایات وقوع رجعت را تأیید می‌کنند.


‌امام صادق (ع) در حدیثی می‌فرماید :" رجعت عمومی نیست بلکه جنبه خصوصی دارد. تنها گروهی بازگشت می‌کنند که ایمان خالص یا ‌شرک خالص دارند".


همانطور که اشاره شد رجعت عمومی نیست، بلکه جنبه خصوصی دارد، تنها کسانی که در بالاترین مرتبه ایمان و پایین‌ترین مراتب شرک قرار دارند، رجعت می‌نمایند.ما اگر کاری کنیم که از نظر ایمانی در مراحل عالی قرار داشته باشیم، در هنگام رجعت ،باز می گردیم واین بستگی به کوشش ما واراده الهی دارد. کوشش ما در این راه حتی اگر به مرحله رجعت نیز نرسد، ما را از درجات بسیار بلند اخروی برخوردار خواهد کرد
در ضمن ما نمی دانیم رجعت کنندگان چگونه زندگی می نمایند،اما احتمال دارد آنان دراین دنیا به زندگی روز مره خود بپردازند، همچنین اظهار نظر درباره اینکه برخی از ۳۱۳ نفر یاران حضرت از رجعت کنندگان هستند یانه ، مشکل می باشد ،اما از برخی منابع استفاده می شود که اینان از رجعت کنندگان نیستند.
[۱۳] محمد کاظم قزوینی ، امام مهدی (ع) از ولادت تا ظهور ، قم، انتشارات الهادی ، ۱۳۸۴ ، چاپ ششم، ص۵۸۶ به بعد



جهت آگاهی بیش تر به منابع زیر مراجعه نمایید:
- تفسیر نمونه ، ج‌۱۵، ص ۵۵۵
- رجعت از نظر شیعه ، نجم الدین طبسی
- رجعت ، محمد باقر بهبودی


۱. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دار الکتب الاسلامیه،۱۳۷۹ش،ج ۱۵، ص ۵۵۵    
۲. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دار الکتب الاسلامیه،۱۳۷۹ش،ج ۱۵، ص ۵۵۶    
۳. سوره بقره، آیه ۲۴۳؛«أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذِینَ خَرَجُواْ مِن دِیَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْیَاهُمْ إِنَّ اللّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَی النَّاسِ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لاَ یَشْکُرُونَ »    
۴. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دار الکتب الاسلامیه،۱۳۷۹ش،ج ۱۵، ص ۵۵۷    
۵. سوره بقره، آیه ۲۶۱    
۶. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دار الکتب الاسلامیه،۱۳۷۹ش،ج ۱۵، ص ۵۵۶    
۷. سوره بقره، آیه ۵۵ -۵۶    
۸. سوره مائده، آیه ۱۱۰    
۹. سوره بقره، آیه ۷۳    
۱۰. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دار الکتب الاسلامیه،۱۳۷۹ش،ج ۱۵، ص ۵۵۷    
۱۱. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۳، ص۱۲۲    
۱۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۳، ص۳۹    
۱۳. محمد کاظم قزوینی ، امام مهدی (ع) از ولادت تا ظهور ، قم، انتشارات الهادی ، ۱۳۸۴ ، چاپ ششم، ص۵۸۶ به بعد



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار