• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یقین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: یقین، مرگ، عبادت، یقین.
پرسش: در آیه: «وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ» معنای حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ چیست؟
پاسخ: به معنای مرگ هست.



اکثر مفسران قرآن بر آنند که منظور از «یقین» در این‌جا: «وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ؛ و پروردگارت را عبادت کن تا یقین تو فرا رسد!» مرگ است.

۱.۱ - علت استفاده یقین به‌جای مرگ

به این دلیل از واژه یقین به جای مرگ استفاده شده که مرگ از امور مسلم و قطعی است؛ چرا که انسان در هر چیزی شک کند، در مرگ نمی‌ تواند تردید به خود راه دهد. و یا استفاده از این کلمه، بدان جهت است که هنگام مرگ پرده‌ها کنار می‌رود و حقایق در برابر چشم انسان آشکار می‌شود، و حالت یقین برای او پیدا می شود.

۱.۲ - مستند دیگر مطلب

این معنا در سوره مدثر آیه ۴۶ و ۴۷ از قول دوزخیان آمده است: «وَ کُنَّا نُکَذِّبُ بِیَوْمِ الدِّینِ• حَتَّی أَتانَا الْیَقِینُ‌"؛ ما همواره روز رستاخیز را تکذیب می‌کردیم تا این که یقین (مرگ ما) فرا رسید.
بنابراین، معنا و مقصود آیه این است که تا زمانی که زنده هستی، لحظه‌ای عبادت خدا را ترک نکن و دست از پرستش او بر ندار: «وَ أَوْصانِی بِالصَّلاةِ وَ الزَّکاةِ ما دُمْتُ حَیًّا؛و تا زمانی که زنده‌ام، مرا به نماز و زکات توصیه کرده است.


در روایت آمده است که چون این آیه بر رسول (ص) نازل شد، فرمود: «مَا أُوحِیَ إِلَیَّ أَنِ اجْمَعِ الْمَالَ وَ کُنْ مِنَ التَّاجِرِینَ وَ لَکِنْ أُوحِیَ إِلَیَّ أَنْ سَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ کُنْ مِنَ السَّاجِدِینَ وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ»؛به من وحی نرسید که مال جمع کن و از بازرگانان باش، بلکه به من وحی شد که به ستایش پروردگار خود تسبیح گوی، و از سجده‌کنندگان باش، تا به یقین برسی.


هم‌چنین در روایتی امام صادق (ع) فرمود: «لَمْ یَخْلُقِ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ یَقِیناً لَا شَکَّ فِیهِ أَشْبَهَ بِشَکٍّ لَا یَقِینَ فِیهِ مِنَ الْمَوْتِ»؛خداوند هیچ یقینی را که شکی در آن نیست، شبیه‌تر از مرگ نیافرید.


۱. حجر/سوره۱۵، آیه۹۹.    
۲. تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۱۴۳.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۲، ص۲۸۸.    
۴. مریم/سوره۱۹، آیه۳۱.    
۵. بحار الانوار، ج۶۹، ص۴۷.    
۶. من لایحضره الفقیه، ج۱، ص۱۹۴.    



سایت اسلام کوئیست    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی




جعبه ابزار