• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نطفه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نطفه، عمل زناشویی، شب عید قربان.
پرسش: حدیثی که در حلیة المتقین آمده (امام صادق ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: اگر نطفه جنین در شب عید قربان ایجاد شود بچه ۶یا۴ انگشتی می‌شود) چقدر اعتبار دارد؟
پاسخ:



قال رسول الله ص:".... یا علی لا تجامع مع أهلک فی لیلة الأضحی فإنه إن قضی بینکما ولد یکون له ستة أصابع أو أربع أصابع‌..."؛ پیامبر گرامی اسلام (ضمن حدیثی طولانی درباره مستحبات و مکروهات عمل زناشویی) به امام علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: "با همسرت در شب عید قربان نزدیکی مکن؛ زیرا اگر در این شب نطفه‌ای منعقد شود نوزادی که متولد می‌شود یا شش انگشت خواهد داشت و یا چهار انگشت.... ".
[۲] الشعیری،تاج‌الدین، جامع‌ الأخبار، ص ۱۰۳، الفصل الستون فیما یستحب عند دخول العروس فی البیت و فی بیان أوقات الحسنة و المکروهة للجماع، شریف رضی، قم، ۱۳۶۳ ه.ش.



این حدیث علاوه بر کتاب حلیة المتقین در کتاب‌های جامع‌الأخبار تألیف تاج‌الدین الشعیری و مکارم ‌الأخلاق تألیف رضی‌الدین حسن‌بن فضل طبرسی آمده است، اما از نظر سند مرسله است.


آنچه درباره محتوای این حدیث می‌توان گفت، این است که زناشویی و تشکیل نطفه در شب عید قربان مقتضی و جزء علت برای شش یا چهار انگشتی شدن نوزاد است و علت تامه آن نیست؛ به همین جهت همه نوزادانی که در چنین شبی نطفه‌شان بسته شود، شش یا چهار انگشتی نخواهند بود؛ همان‌طوری که بسیاری از نوزادانی که شش یا چهار انگشتی هستند قطعاً در غیر این شب نطفه‌شان بسته شده است.


بنابراین گرچه این روایت از نظر سند مرسله است و از نظر محتوا نیز نمی‌توان نزدیکی با همسر در شب عید قربان را به‌عنوان علت تامه شش انگشتی شدن فرزند دانست، اما به‌عنوان هشدار به یک ضرر و خطر و دفع ضرر محتمل که یک امر عقلایی است، می‌توان به آن عمل کرد.



۱. طبرسی، رضی‌الدین حسن‌بن فضل، مکارم‌الأخلاق، ص ۲۰۹، شریف رضی، قم، ۱۴۱۳ ه.ق.    
۲. الشعیری،تاج‌الدین، جامع‌ الأخبار، ص ۱۰۳، الفصل الستون فیما یستحب عند دخول العروس فی البیت و فی بیان أوقات الحسنة و المکروهة للجماع، شریف رضی، قم، ۱۳۶۳ ه.ش.



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار