• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مسح پا در وضو

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مسح پا، وضو.

پرسش: فلسفه مسح پا در وضو چیست؟

پاسخ: امام صادق (علیه‌السلام) مي‌فرمايد: بنده به مسح پا امر شده است؛ به خاطر اين‌که با اين پاها در مسير گناه حرکت کرده است.



لازم است بدانيم که براي مسح کردن لازم است محل مسح، خالي از هر گونه مانعي باشد؛ ضمن آن‌که استحباب شستن پاها پس از مسح نيز، حکمت‌هاي بهداشتي وضو را کامل مي‌کند.


اما نکته اساسي که باید مدنظر قرار بگيرد آن است که وضو نيز مانند نماز از عبادات است. در تعبدیات، عمل بر اساس اراده و دستور خدا منطقي است، نه بر اساس قياس‌هاي ظاهري و مادي.


بايد توجه داشته باشيم که وضو يک عمل عبادی است و حکمت‌هاي حاکم بر اعمال عبادی بيش‌تر تعبدي است و ـ به ویژه در احکام تعبدي ـ نباید هميشه دنبال حکمت هاي مادي گشت.


در حکمت مسح پا رواياتي آمده است.

۴.۱ - بیان یک روایت

در روايتي نقل شده است که حکمت اين‌که فقط برخي اعضا براي وضو شسته يا مسح مي‌شود، آن است که در هنگام حضور در پيشگاه الهي اين اعضا و جوارح معمولاً بدون پوشش است و عموماً با همين اعضا معصيت الهي مي‌شود؛ لذا با شست‌وشوي مادي و معنوي اين اعضا در قالب وضو، اين اعضایي که ابزار معصیت بوده اند و در حال نماز در مقابل خداوند به صورت ظاهر و بدون پوشش قرار گرفته اند، شست‌وشو مي دهيم تا تمريني باشد براي اين‌که درک کنيم هميشه در محضر الهي هستيم و همه اعضا ما در محضر خدا بايستي پاک باشند.
پاها را مسح مي‌کنيم به خاطر اين‌که به وسيله اين پاها در مسير خلاف رضای الهی قدم برداشته‌ايم. با مسح پاها به نوعي از قدم در راه خلاف گذاشتن توبه مي‌نماييم.

۴.۲ - سخن امام صادق

ازاين‌رو امام صادق (عليه‌السلام) مي‌فرمايد: بنده به مسح پا امر شده است؛ به خاطر اين‌که با اين پاها در مسير گناه حرکت کرده است.
[۱] سایت پرسمان دانش‌جویی.



۱. سایت پرسمان دانش‌جویی.




سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «مسح پا در وضو»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۵/۲۹.    



جعبه ابزار