• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قیام امام زمان با شمشیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قیام امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، شمشیر، مبارزه، قوم عرب، فرقه‌های باطل و منحرف، ناصبی‌ها، منافقان، شیطان، مستکبران، مفسدان.

پرسش: آیا امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نیز شمشیر خواهند کشید؟ اگر جواب مثبت است، ضربه این شمشیر چه کسانی را و به چه علت شامل خواهد شد؟

پاسخ: خروج امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با شمشیر کنایه از جنگ امام است و مقصود قدرت و عنایت الهی است که همراه حضرت است و امکان دارد که حضرت با سلاح‌های جدید و پیشرفته‌ای که وجود دارد و حتی در زمان ایشان ابداع می‌شود، استفاده کند و جنگ و مبارزه با بیدادگران جزء برنامه اصلی حضرت است، برخلاف سیره و رویه جد و پدران بزرگوارش که بیشتر به پند و‌اندرز اکتفا کرده و به آن مأمور بودند؛ البته در برخی موارد.
امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هنگام ظهور با دسته‌های ذیل به مبارزه خواهد پرداخت: ۱. قوم عرب (قریش) به خاطر عدم موافقت با امام و مخالفت و کارشکنی‌هایی که در قیام و حکومت ایجاد می‌کنند. ۲. فرقه‌های باطل و منحرف به خاطر کفر و عقاید باطلشان در صورتی که اصرار به عقایدشان داشته باشند. ۳. ناصبی‌ها: به خاطر عدم قبول دین حق و معاند بودن با اهل بیت بعد از ارائه دین حق توسط امام به آنان. ۴. منافقان: به علت نفاق و کارشکنی‌هایی که در حکومت جهانی موعود می‌کنند. ۵. شیطان: به علت رسیدن وقت و پایان مهلت زندگی‌اش، براساس آیه ۳۸ سوره حجر و روایت امام باقر (علیه‌السلام). ۶. مستکبران و مفسدان: دشمنان اصلی امام هستند؛ چون که اصلی‌ترین ظالمان و عامل فساد در زمین بوده و باعث مظلومیت و رنج مستضعفان شده‌اند.




پس از قرن‌ها انتظار و تحمل رنج، سرانجام روزگار ستم و تاریکی‌ها به سر آمده، پرتو خورشید سعادت نمایان می‌شود و شخصیت بزرگی که با یاری الهی بنای زدودن آثار ستم و جور را دارد، ظهور می‌کند. حضرت دست به اصلاحات گسترده و دگرگونی‌های بنیادی در دو بعد معنوی و مادی می‌زند و جامعه بشری را چنان سامان می‌بخشد که خشنودی خداوند را در پی داشته باشد.


هدف اصلی امام (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بنیان‌گذاری صلح جهانی و ستاندن حق مظلومان و فراهم آوردن آرامش جهانی است که حضرت با تمام وجود و یاری خداوند خواهد کوشید تا جامعه‌ای صالح و آرام به وجود بیاورد که هر کس بتواند با امنیت خاطر در آن زندگی کند. در این میان افراد اخلال‌گری خواهد بود که مانع‌تراشی در محقق شدن عدالت جهانی و حکومت عدل و قسط خواهند کرد که امام با این افراد به طور قاطع و مقتدرانه به ستیز و مبارزه خواهند پرداخت.


وقتی ما در متون دینی و احادیث ائمه معصومین (علیهم‌السلام) درباره قیام حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) مطالعه می‌کنیم، احادیث مختلفی را خواهیم دید که هر کدام اشاره به مخالفت و دشمنی دسته‌ای از افراد دارند که برخی از آنها قوم و نژاد خاصی و برخی از آنها عقیده و دین و مذهبی دارند و در پی کارشکنی در فرآیند حکومت حضرت بر‌می‌آیند:

۳.۱ - قوم عرب

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: آن‌گاه که قائم ما قیام کند، بین او و عرب و قریش راهی جزء شمشیر و جنگ نظامی نخواهد بود.

۳.۱.۱ - مراد امام از جنگ و ستیز

مراد امام از جنگ و ستیز و تنها راه بودن آن، شاید این باشد که قریش (عرب) از حضرت فرمان‌برداری نمی‌کند و در اخلال‌گری و ایجاد مشکلات می‌کوشند و به طور مستقیم و غیر مستقیم سبب پیکار و جنگ با حضرت می‌شوند و حضرت نیز جز اسلحه روش دیگری را مناسب نمی‌بیند.
البته باید تذکر داده شود که هر کسی و قومی در برابر حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) به پا خیزد و دعوت الهی آن بزرگوار را نپذیرد، برخورد و مقابله حضرت با آنها چنین خواهد بود و این حکم فراگیر و همگانی است.

۳.۲ - فرقه‌های باطل و منحرف

«امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرماید: وای به حال مرجئه (گروه منحرفی بودند)! فردا هنگامی که قائم ما قیام کند، به چه کسی پناه خواهند برد؟ هر یک از آنان توبه کند، خدا از او می‌گذرد و اگر در درون نفاق و دورویی داشته باشد، خداوند جز او کسی را تبعید و آواره نمی‌کند و اگر چیزی از نفاق را آشکار سازد، خداوند خونش را خواهد ریخت؛ سپس فرمود: سوگند به آنکه جانم در دست اوست، هم‌چنان‌که قصاب گوسفندش را سر می‌برد، آنان را خواهد کشت».
مبارزه حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با تمام فرقه‌ها و جریان‌های باطل و انحرافی است که در روایات گروه مرجئه به عنوان مثال و در جواب سائل آمده است.

۳.۳ - ناصبی‌ها

(ناصبی‌ها گروه منحرفی هستند که با ائمه معصومین دشمنی می‌ورزند که بیشتر فقها به کفر و نجس بودن آنها فتوا داده‌اند).
«امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرماید: هنگامی که حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) قیام کند، بر یک‌یک ناصبیان ایمان را عرضه می‌کند، اگر پذیرفتند، آنان را رها می‌سازد و گرنه گردنشان را می‌زند یا از آنان جزیه می‌گیرد؛ چنان‌چه که امروز از اهل ذمّه جزیه می‌گیرند و آنان را از شهر به روستاها و کشتزارها تبعید می‌کنند». (منظور از امروز در روایت، زمان حیات حضرت باقر (علیه‌السلام) است).

۳.۴ - منافقان

ــ امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «هنگامی که حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) قیام کند، نیازی ندارد که از شما درخواست یاری کند و نسبت به بسیاری از شما منافقان، حد خدا را جاری می‌کند».

ــ امام حسین (علیه‌السلام) به فرزندش امام سجاد (علیه‌السلام) می‌فرماید: «... سوگند به خدا که خون من از جوشش باز نمی‌ایستد تا اینکه خداوند، مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را برانگیزد، حضرت به انتقام خون من از منافقان فاسق و کافر، هفتاد هزار نفر را می‌کشد».

۳.۵ - شیطان

وهب بن جمیع می‌گوید: «از حضرت صادق (علیه‌السلام) پرسیدم: اینکه خداوند به شیطان فرمود: «قَالَ فَاِنَّکَ مِنَ الْمُنْظَرِینَ• اِلَی یَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ» به تو مهلت داده خواهد شد تا به وقت معین و روز معلوم. این وقت معلوم چه زمانی خواهد بود؟ فرمود: آیا پنداشته‌ای این روز، روز قیامت است؟ خداوند تا روز قیام قائم ما، به شیطان مهلت داده است. وقتی خداوند او را مبعوث می‌کند (اجازه قیام می‌دهد)، حضرت به مسجد کوفه می‌رود، در آن هنگام شیطان در‌حالی‌که با زانوان خود راه می‌رود به آن‌جا می‌آید و می‌گوید: ‌ای وای بر من از امروز! حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) پیشانی او را می‌گیرد و گردنش را می‌زند و آن هنگام، روز وقت معلوم است که مهلت شیطان به پایان می‌رسد».

۳.۶ - مستکبران و مفسدان

«دشمنان اصلی امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) همین مستکبران و مفسدان هستند که در برابر امام صف‌آرایی می‌کنند و مانع اجرای منویات حضرت می‌شوند که سپاه سلحشور امام، با آنان به‌شدت برخورد می‌کند و زمین را از لوث وجودشان پاک خواهد ساخت و این زمان است که وعده الهی بر به قدرت رسیدن و پیروزی مستضعفان بر ستمگران محقق خواهد شد.
این تقسیم‌بندی‌ها حاصل برخی روایاتی است که از ائمه معصومین نقل شده و به ما رسیده است که هر قسم می‌تواند دربرگیرنده تقسیمات و گروه‌های مختلفی باشد. به‌هر‌حال امام با این دسته‌ها به مبارزه پرداخته و صلح و آرامش و پاکی را به زمین به ارمغان خواهد آورد».
[۹] جمعی از نویسندگان مجله حوزه، چشم به راه مهدی، فصل مخالفان و موافقان مهدی.




خروج با شمشیر کنایه از جنگ امام است و مقصود قدرت و عنایت الهی است که همراه حضرت است و امکان دارد که حضرت با سلاح‌های جدید و پیشرفته‌ای که وجود دارد و حتی در زمان ایشان ابداع می‌شود، استفاده کند و جنگ و مبارزه با بیدادگران جزء برنامه اصلی حضرت است، برخلاف سیره و رویه جد و پدران بزرگوارش که بیشتر به پند و‌ اندرز اکتفا کرده و به آن مأمور بودند؛ البته در برخی موارد». (اقتباس از: )


بنابراین می‌توان نتیجه گرفت امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هنگام ظهور با دسته‌های ذیل به طور اجمالی به مبارزه خواهد پرداخت:
۱. قوم عرب (قریش) به خاطر عدم موافقت با امام و مخالفت و کارشکنی‌هایی که در قیام و حکومت ایجاد می‌کنند.
۲. فرقه‌های باطل و منحرف به خاطر کفر و عقاید باطلشان در صورتی که اصرار به عقایدشان داشته باشند.
۳. ناصبی‌ها: به خاطر عدم قبول دین حق و معاند بودن با اهل بیت بعد از ارائه دین حق توسط امام به آنان.
۴. منافقان: به علت نفاق و کارشکنی‌هایی که در حکومت جهانی موعود می‌کنند.
۵. شیطان: به علت رسیدن وقت و پایان مهلت زندگی‌اش، براساس آیه ۳۸ سوره حجر و روایت امام.
۶. مستکبران و مفسدان: دشمنان اصلی امام هستند؛ چون که اصلی‌ترین ظالمان و عامل فساد در زمین بوده و باعث مظلومیت و رنج مستضعفان شده‌اند.



۱. دادگستر جهان، ابراهیم امینی نجف‌آبادی.
۲. چشم‌اندازی بر حکومت مهدی، نجم‌الدین طوسی.
۳. مکیال المکارم، مرحوم آیت‌الله سید‌محمد‌تقی موسوی اصفهانی.
۴. بحار‌الانوار، محمد‌باقر مجلسی، ج۵۳.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۵۷، مؤسسة الوفاء، بیروت.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۸، ص۲۲۷، دارالکتب الاسلامیة.    
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۶۳، چاپخانه حوزه قم.    
۴. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۴۸۳، الاسلامیة، بیروت.    
۵. مازندرانی، ابن‌شهر‌آشوب، مناقب، ج۴، ص۸۵، علامه، قم.    
۶. حجر/سوره۱۵، آیه۳۸.    
۷. فیض کاشانی، ملامحسن، تفسیر صافی، ج۳، ص۱۱۲، بیروت، مؤسسة الاعلمی.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۱۷۵، چاپخانه حوزه قم.    
۹. جمعی از نویسندگان مجله حوزه، چشم به راه مهدی، فصل مخالفان و موافقان مهدی.
۱۰. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۱، ص۱۴۳ (ذیل آیه ۷۱ سوره نساء).    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «قیام امام زمان با شمشیر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۱.    







جعبه ابزار