• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شبهه مانع شدن آیت‌الله مامقانی از قرنطینه ایران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بیماری، کرونا، ایران، آیت‌الله مامقانی، وبا.

پرسش: زمانی در ایران وبا آمد. خواستند شهرهای آلوده را قرنطینه کنند، ولی آیت‌الله مامقانی، مرجع تقلید شیعیان در آن دوران، با آن مخالفت کرد و به همین سبب وبا گسترش یافت. امروز هم علمای قم با قرنطینه مخالفت کردند و کرونا در ایران گسترش یافت!

پاسخ اجمالی: این خبر بر پایه اسناد غیرمعتبر و جعلی و برای دشمنی با ایشان مطرح شد و طبق اسناد و شواهد تاریخی اساساً ورود بیماری وبا ربطی به ایشان و کاروان ایشان نداشته است. ثانیاً؛ به دنبال گسترش ویروس کرونا در ایران، علما و مراجع معظم تقلید مانند همه مقاطع تاریخی، از همان ابتدا آمادگی خود را برای همکاری با نظام سلامت کشور اعلام کرده و به لزوم همکاری با مسئولان تاکید کردند.



داستان‌سرایی درباره نقش آیت‌الله مامقانی (رحمة‌الله‌علیه) در گسترش وبا در دوران قاجار، از اتهامات بی‌اساسی است که بر پایه اسناد غیرمعتبر و جعلی، به این عالم بزرگوار زده شده است. به جرات می‌توان گفت علت چنین اتهاماتی، نقش آن مرحوم در مبارزه با فرقه‌های گمراه ساخته استعمار پیر و افشای جنایت‌های روس و انگلیس در ایران بوده است. ایشان در مسیر کاروان خود از کربلا تا مشهد همواره این حرکت ضداستعماری را به خوبی و استواری به انجام رساند.


طبق اسناد و شواهد تاریخی، مسیر حرکت کاروان آیت‌الله مامقانی از نجف به کربلا و از کربلا به مرزهای ایران و از مرزهای ایران به کرمانشاه و نهایتاً به تهران و مشهد بوده است. این حرکت تقریباً از ۱۴ محرم ۱۳۲۲ شروع شده. یک‌ماه و نیم قبل از حرکت ایشان بیماری وبا در کرمانشاه و در کنگاور شایع شده بود و اساساً ورود بیماری وبا ربطی به ایشان و کاروان ایشان نداشت.
[۱] حقانی، موسی، پاسخ به شبهات دربارۀ وبا، خبرگزاری مهر.



به دنبال گسترش ویروس کرونا در ایران، علما و مراجع معظم تقلید مانند همه مقاطع تاریخی، از همان ابتدا آمادگی خود را برای همکاری با نظام سلامت کشور اعلام کرده و در همین راستا کلیه درس‌ها و گردهمایی‌های خود را تعطیل کردند؛ با این حال وزارت بهداشت به‌عنوان ستاد اصلی مدیریت بحران کرونا، مخالفت خود را با راهبرد قرنطینه شهرها اعلام کرد. در این زمینه دکتر حریرچی، معاون وزیر بهداشت با بیان این مطلب که با قرنطینه به هیچ عنوان موافق نیستیم، گفت: «قرنطینه برای قبل از جنگ جهانی اول، برای طاعون و وبا است و چینی‌ها نیز در حال حاضر از قرنطینه‌ای که انجام شده راضی نیستند. قرنطینه تبعاتی دارد و ما با قرنطینه موافق نیستیم.
[۲] خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا.



با وجود مخالفت صریح دولت با قرنطینه رسمی شهرها و لزوم قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا به وسیله خود مردم و با قرنطینه خانگی، مراجع معظم تقلید در پیام‌ها و پاسخ به استفتائات خود بر لزوم همکاری با مسئولان در این زمینه تاکید کرده و اعلام کردند که هرگونه سهل‌انگاری در این زمینه، اگر به آلودگی دیگران منجر شود، شرعاً گناه بوده و موجب ضمان شرعی برای فرد ناقل خواهد بود؛ تا جایی که اگر فردی که بیماری به او منتقل شده از دنیا برود، دیه او بر عهده ناقل خواهد بود! مراجع معظم تقلید با استفاده از ابزارهای شرعی که در اختیار دارند، در زمینه تشویق مردم برای رعایت دستورات بهداشتی و ماندن در خانه به منظور قطع زنجیره انتقال، نقش مهمی را ایفا کردند و این در حالی است که برخی کشورها همچون ایتالیا، که چند روز پس از ایران نخستین مورد ابتلا به کرونا را شناسایی کرد و روزهای اول آمارهای کمتری نسبت به ایران داشت، به دلیل فقدان ابزارهای کافی برای اقناع مردم برای ماندن در خانه‌ها و با وجود استفاده از نیروهای نظامی برای قرنطینه برخی شهرها، اکنون آمار وحشتناک مبتلایان و تلف شدگان را اعلام می‌کند.


۱. حقانی، موسی، پاسخ به شبهات دربارۀ وبا، خبرگزاری مهر.
۲. خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا.



سایت‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «شبهه مانع شدن آیت‌الله مامقانی از قرنطینه ایران» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۲/۱۵.    


رده‌های این صفحه : شبهات کرونایی | مباحث تاریخی




جعبه ابزار