• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رفتار با خواهرشوهر و برادرشوهر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حفظ روابط خانوادگی.

پرسش: طرز رفتار صحیح با خواهرشوهر و برادرشوهر را توضیح دهید؟

پاسخ:



خواهرشوهر نامحرم نیست؛ لذا عروس خانواده می‌تواند با او رابطه‌ای صمیمانه داشته باشد. او را احترام کند؛ چراکه احترام به او، احترام به شوهر است و او را مثل خواهر خود بداند؛ اما برادرشوهر نامحرم است؛ لذا در برخوردها باید حدود اسلامی را مراعات کرد. برای حفظ روابط خانوادگی و ارتباط صمیمی با آن‌ها، رعایت چند نکته می‌تواند مفید باشد:

۱.۱ - حفظ حریم‌ها

انسان مسلمان پیوسته خدا را در نظر دارد؛ هر سخنی که می‌گوید یا می‌شنود را با دستور خدا تطبیق می‌دهد. در حرکات چهره و رفتارهایش مراقب است که با ادا و غیره موجب تحقیر و مسخره کردن دیگران نشود و دیگر این که باید توجه داشته باشد که آیا حریم‌هایی را که خدا مشخص کرده است، رعایت می‌کند یا نه. با رجوع به توضیح المسائل مراجع و علما می‌توانیم برنامه خود را در بحث نگاه‌ها، و محرم و نامحرم‌ها تنظیم کنیم باید مراقب بود که هر کار ما در چهارچوب قانون و دستور خدا باشد.

۱.۲ - احترام به شخصیت آنان

در برخوردها باید مراقب بود که به شخصیت دیگری بی‌احترامی نکنیم، آبروی آن‌ها را نبریم، و پشت سر آن‌ها بد نگوییم و در عوض باید سعی کند زود از کسی ناراحت نشود، به خاطر خدا دیگران را تحمل کند و اگر می‌بیند دیگری دارای عیب و صفات بد است، باید بسیار حساب شده و دقیق به او تذکر داد؛ به عنوان مثال اگر می‌بیند که کسی غیبت دیگران را می‌کند، اول باید نکات مثبت او را گفت و از صفات خوب او تعریف کرد و بعد به شکل غیر مستقیم او را آگاه کرد که کار او اشتباه است.
وقتی انسان زندگی مشترکی را شروع می‌کند، وارد بهترین نهاد شده است؛ نهادی که طبق نظر اسلام مقدس‌ترین نهاد است. زن و شوهر باید زندگی خود را براساس تفاهم، مطابق با زندگی امامان و دستور خدا تنظیم کنند و برای هم دیگر احترام قائل شوند و موجبات ناراحتی دیگری را فراهم نکنند. یکی از مواردی که باید دقت شود، این‌که احترام به اقوام یک‌دیگر در واقع احترام به شریک زندگی است.

۱.۳ - جلب محبت و توجه آنان

انسان موجودی اجتماعی است، برای برطرف کردن نیازهای خود محتاج دیگران است؛ بنابراین باید طوری زندگی کند که دل دیگران را نسبت به خود آزار ندهد و با رفتار خوب خود همیشه محبوب دیگران باشد.

۱.۳.۱ - دیدگاه معصومان

ائمه (علیهم‌السلام) می‌فرمایند: با مردم طوری زندگی کن که در حضور شما، خشنود باشند و در غیاب شما جویای احوال و دعاگوی شما باشند و پس از مرگ شما از غم از دست دادن شما غمگین باشند. آری انسانی که اهل گذشت است کینه به دل نمی‌گیرد، برای دیگران دعا می‌کند، پوزش دیگران را می‌پذیرد، حرمت و حریم دیگران را محترم می‌شمارد، با محبت است، زندگی‌ای سرشار از نشاط برای خود درست کرده است.

۱.۴ - حُسن رفتار با مردم

کلام حضرت علی (علیه‌السّلام) را سرلوحه زندگی خود قرار دهید که فرمودند: با مردم آن‌گونه رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند و در جای دیگر فرمودند: هر آن‌چه را برای خود می‌پسندی، برای دیگران نیز بپسند و هر آن‌چه برای خود نمی‌پسندی، برای دیگران نیز نپسند.


۱. بهشت خانواده، سیدجواد مصطفوی، انتشارات دارالفکر.
۲. سیری در مسائل خانواده، حبیب‌الله طاهری، سازمان تبلیغات اسلامی.
۳. اخلاق در خانه، آیت‌الله حسین مظاهری، انتشارات رئوف.
۴. رابطه دوستی و محبت، احمد مطهری، انتشارات اسلامی.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «رفتار با خواهرشوهر و برادرشوهر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۹/۱۲.    



جعبه ابزار