• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رابطه قدرت خداوند و خلقت از عدم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:خلقت از عدم، خالقیت،قدرت.
پرسش:وقتی خداوند چیزهای مادی را از هیچ بودن مطلق خلق نمود، آیا به این معنا است که قدرتش در شکل، فرم و قدرت مادی منعکس شده است؟
پاسخ :بله، خلق از عدم به همین معنا است.



چون عدم چیزی نبود تا خدا از آن خلق کند و در روایات به همین مطلب پرداخته شده است که قدرت مطلق خدا که وحدت با دیگر صفات الهی داشته و از حد علم ما خارج است، چون مخلوقات را از عدم ایجاد کرد در واقع این مخلوقات آینه و انعکاس قدرت مطلق خدا شدند.
به این اصطلاح «انعکاس»
[۱] انعکاس همان معنای تجلی در اصطلاحات عرفانی است.
در روایت با کلمه «وقوع صفت» اشاره شده است:
"خداوند از ازل پروردگار ما بود و علم ذات او بود در حالی که هیچ معلومی نبود و شنوایی ذات او بود حال آن که هیچ شنیده شده ای نبود و بینایی ذات او بود در حالی که هیچ دیده شده ای نبود و قدرت ذات او بود در حالی که هیچ مقدوری وجود نداشت و چون اشیاء را حادث کرد و آن اشیاء معلوم شدند؛ علم از او بر معلوم واقع شد و شنوایی بر شنیده شده و بینایی بر دیده شده و قدرت بر مقدور".
یعنی خداوند، مطلق بوده و در ذات او هیچ تمایزی بین صفات نیست و از طریق ذات قابل شناخت برای ما نیست ولی بعد از خلق مخلوقات از عدم، این مخلوقاتِ او، به عنوان آیه های او، منعکس کننده یا تجلی او شده اند تا خدا از طریق آیه هایش شناخته شود. همچنان که در حدیث قدسی از قول خدای تعالی نقل شده است: «کنت کنزاً مخفیاً فاحببت أن أعرف فخلقت الخلق لکی أعرف»؛
[۳] قاضى نور الله شوشتری، احقاق الحق، ج ۱، ص ۴۳۱، مکتبة آیت الله المرعشی، قم، ۱۴۰۹هـ ق.
من گنجی پنهان بودم، دوست داشتم که شناخته شوم، پس خلق را آفریدم تا شناخته شوم.



۱. انعکاس همان معنای تجلی در اصطلاحات عرفانی است.
۲. «عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَقُولُ لَمْ یَزَلِ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ رَبَّنَا وَ الْعِلْمُ ذَاتُهُ وَ لَا مَعْلُومَ وَ السَّمْعُ ذَاتُهُ وَ لَا مَسْمُوعَ وَ الْبَصَرُ ذَاتُهُ وَ لَا مُبْصَرَ وَ الْقُدْرَةُ ذَاتُهُ وَ لَا مَقْدُورَ فَلَمَّا أَحْدَثَ الْأَشْیَاءَ وَ کَانَ الْمَعْلُومُ وَقَعَ الْعِلْمُ مِنْهُ عَلَی الْمَعْلُومِ وَ السَّمْعُ عَلَی الْمَسْمُوعِ وَ الْبَصَرُ عَلَی الْمُبْصَرِ وَ الْقُدْرَةُ عَلَی الْمَقْدُورِ»، کلینی، الاصول من الکافی، ج ۱، ص ۱۰۷، دار الکتب الاسلامیة؛ تهران، ۱۳۶۵ه ش.    
۳. قاضى نور الله شوشتری، احقاق الحق، ج ۱، ص ۴۳۱، مکتبة آیت الله المرعشی، قم، ۱۴۰۹هـ ق.



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : خدا شناسی | صفات الهی | قدرت الهی | کلام




جعبه ابزار