• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رابطه صمیمی با مادر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: رابطه صمیمی، پدر و مادر، نوجوان.

پرسش: مادر بسیار مهربان و خوش‌قلبی دارم، اما مدتی است که رفتارش با من تغییر کرده و با من صمیمی نیست. گاهی اوقات با خواهر ۹ ساله‌ام دعوا می‌کنم و مادرم از او دفاع می‌کند و مرا مقصر می‌شمارد، ضمناً من متاسفانه به علت درس‌های زیادی که دارم، نمی‌توانم در کارهای خانه به مادرم کمک کنم. لطفاً بفرمایید چگونه روابط صمیمی را دوباره با مادرم آغاز کنم و در مقابل رفتارهای او چه واکنشی از خود نشان دهم؟

پاسخ:




مسائل و مشکلاتی را که مطرح کرده‌اید، تا حدودی ناشی از ویژگی‌ها و خصوصات سنی شماست؛ زیرا شما در دوران نوجوانی قرار دارید. از ویژگی‌های دوران نوجوانی این است که نوجوان، به خاطر رشد جسمی، احساسی، استقلال، رقابت، و رفاقت‌ها و ... به سختی می‌تواند رابطه صمیمی با والدین برقرار نماید یا به دشواری می‌تواند رابطه صمیمی خود را با آنها حفظ نماید.
نوجوان در این دوره ممکن است با مشکلاتی روبه‌رو شود، از جمله این مشکلات عبارت‌اند از: احساس فاصله زیاد از والدین، زود عصبانی شدن، زود رنجیدن، بردبار و صبور نبودن، تهاجم به احساسات دیگران، مشاجره و دعوا با خواهران و برادران و ... حال شاید برخی از مشکلات نوجوانی باعث شده باشد که بین شما و مادرتان فاصله بیفتد؛ مثلاً شما با خواهرانتان دعوا می‌کنید یا با والدین خود بگو مگو می‌نمایید و یا زود عصبانی می‌شوید و این رفتارها باعث رنجش مادر از شما می‌گردد.گر چه ممکن است رفتار مادر نیز با شما درست نباشد و او رفتارهای اشتباهی با شما انجام دهد، ولی راه‌هایی وجود دارد که شما با استفاده از این راه‌ها می‌توانید صمیمیت خود را با مادرتان بیشتر کنید و بر مشکلات ناشی از دوران نوجوانی غلبه نمایید.


راه‌های تقویت روابط صمیمی با مادر، عبارت‌اند از:

۲.۱ - ارتباط مداوم با خداوند

با خداوند ارتباط منظم و مستمری برقرار کنید و در جهت خودسازی تلاش کنید؛ زیرا هر کس رابطه خود را با خداوند اصلاح نماید، خداوند نیز رابطه او را با دیگران اصلاح می‌نماید. و همچنین ارتباط مداوم با خداوند، باعث رشد و کمال شما می‌گردد.

۲.۲ - کمک به مادر در امور خانه

با والدین خود به عنوان نزدیک‌ترین دوستان، ارتباط برقرار کنید. کمک کردن در کارهای منزل موجب می‌شود که باب تفاهم گشوده شود. شما می‌توانید با برنامه‌ریزی صحیح و تنظیم وقت، هم به مطالعه خود بپردازید و هم در کارهای خانه به مادرتان کمک کنید.
[۲] شرفی، محمدرضا، مراحل رشد و تحول انسان، ص۱۶۰، انتشارات وزارت ارشاد، ۱۳۶۴ ش.
کمک به مادر هم باعث نزدیکی شما به مادرتان می‌گردد و هم موجب می‌شود که شما در فنون خانه‌داری مهارت پیدا کنید.

۲.۳ - خوش‌رو بودن

سعی کنید خوش‌رو، مهربان و متبسم باشید. یک لبخند ساده گاهی باعث حل شدن بسیاری از مشکلات می‌گردد. امامان ما نیز ما را به تبسم و خوش‌رویی توصیه نموده‌اند.

۲.۴ - احترام به پدر و مادر

به مقام پدر و مادر نیز توجه داشته باشید. خداوند به ما دستور داده که به پدر و مادر خود احترام بگذاریم. احترام به والدین حتی اگر کافر باشند، واجب است چه رسد به مادر مهربان و خوش‌قلب شما.

۲.۵ - کنترل خشم

سعی کنید که هیچ‌گاه رفتار یا سخن حاکی از خشم و عصبانیت از خودتان نشان ندهید و هرگاه کنترل خود را از دست دادید و در رابطه با مادرتان دچار خشم شدید، بعداً با رفتار صحیح و خوش‌رویی آن را جبران کنید.


در نامه خود اشاره کردید که مادرم بین من و خواهرم تبعیض قائل می‌شود و در دعواها طرف او را می‌گیرد. بله والدین باید بین فرزندان خود عدالت را رعایت کنند، البته توجه داشته باشید، که عدالت بین فرزندان هرگز به این معنا نیست که والدین از لحاظ عاطفی و فراهم آوردن امکانات و لوازم زندگی با تمام فرزندان برخورد مساوی داشته باشد؛ مثلاً همان چیزی را که برای شما فراهم می‌آورند و همان رفتاری را که با شما می‌نمایند با خواهر نُه ساله شما انجام دهند. والدین باید در رفتارهای خود نیازها و تفاوت‌های سنی را در نظر بگیرند. کودکان نیاز شدید به عاطفه پدر و مادر دارند؛ در حالی که نوجوانان به موضوعات دیگری از جمله احترام گذاشتن، پذیرش شخصیت و مشورت با آنان علاقه‌مندند.


اگر هم برخورد مادر شما نادرست باشد، به خاطر مشکلات زندگی و کارهای روزانه زیاد (شست‌و‌شو، پخت‌و‌پز، خانه‌داری و...) است. بدانید که در این‌گونه موارد نیز، نیت والدین خیر است، هیچ مادری بدِ فرزندش را نمی‌خواهد. گرچه ممکن است از نظر رفتار و برخوردها، مطلوب نباشد، اما در پشت این رفتارها نیت پاکی نهفته است و جلوه‌هایی از مهر و عطوفت موج می‌زند که شاید باورش برای ما سخت باشد. شما می‌توانید در زمانی که آنها در آسایش هستند و مشغله زیادی ندارند و رابطه شما صمیمی‌تر است، با رعایت احترام و صمیمیت، مشکل خود را با ایشان در میان گذاشته و بخواهید با هم‌دیگر به حل این مسئله بپردازید.


۱. اخلاق معاشرت، جواد محدثی، انتشارات بوستان کتاب.
۲. سیمای روزانه فرد مسلمان، مهراب صادق‌نیا، انتشارات بوستان کتاب.
۳. دنیای نوجوان، محمدرضا شریفی، مؤسسه فرهنگی منادی تربیت، (برای والدین شما).
۴. آنچه یک جوان باید بداند، (ویژه دختران) رضا فرهادیان و بتول فرهادیان، بوستان کتاب قم.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۸، ص۳۰۷، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، ۱۳۶۵ش.    
۲. شرفی، محمدرضا، مراحل رشد و تحول انسان، ص۱۶۰، انتشارات وزارت ارشاد، ۱۳۶۴ ش.
۳. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، حکمت ۳۲۵.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۳۶۴.    
۵. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۳.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «رابطه صمیمی با مادر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۰/۱۰.    



جعبه ابزار