• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رئیس مذهب شیعه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: مذهب، شیعه ، امام صادق(ع)، جعفری
پرسش: می خواستم بدانم که با این که پنج امام و حضرت محمد(ص) و حضرت خانوم فاطمه زهرا (س) قبل از امام صادق(ع) بودند چرا امام جعفر صادق (ع) رئیس مذهب شیعه لقب گرفتند؟
پاسخ:



همه امامان شیعه برای اسلام و خلق خدا خدمت کردند. در این راه زحمات طاقت فرسایی را متحمل شدند. زحمات در قالب های مختلف، مانند قیام ، صلح ، سکوت و فعالیت های سیاسی و فرهنگی ظهور نمود. علت اینکه به مذهب ما "مذهب جعفری "گفته می شود، این نیست که امامان دیگر برای اسلام خدمت نکرده اند، بلکه سبب ناميده شدن آن است كه دوره زندگي امام صادق(ع) مصادف بود با اواخر حكومت امویان و اوايل خلافت عباسیان . به سبب درگيري‌ها و اختلافاتي كه ميان اين دو خاندان به وجود آمده بود، فرصت خوبی برای فعالیت‌های فرهنگی پدید آمد که امام صادق(ع) از آن بهره گرفت. شيعه را توسعه داد.

۱.۱ - تبیین معارف و مبانی شیعه توسط امام صادق(ع)

امام با تشكيل حلقات درس و تبيين معارف و مباني تشيع، به نشر و تبليغ اسلام پرداخت . روايات بسيار زيادي را بيان فرمود. به همين جهت حيات مجددي در كالبد شيعه دميده شد . معارف و احکام شيعه بيش از هر زماني مطرح گرديد. نظم و ترتيب خاص و ارزنده‌اي به شیعه داده شد. بدین جهت اين مذهب را به امام جعفر صادق منسوب مي‌نمايند. زيرا علاوه بر تحكيم مباني آن، عمده احادیث اين مذهب - نسبت به امامان ديگر - از اين امام بزرگوار نقل شده است.

۱.۲ - تربیت شاگردان

در مجلس درس ايشان هزاران تن شركت مي‌كردند. برخي از آنان مانند ابوحنفیه ، مالک بن انس ، جابر بن حیان و زرارة بن اعین ، از اركان و بزرگان اهل سنت و شيعه به شمار مي‌آمدند.
[۱] محمدجواد مشكور ، تاريخ شيعه و فرقه‌هاي اسلام تا قرن چهارم، بی نام، ص ۱۰۶ - ۱۰۵؛مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، قم، موسسه امام صادق (ع)،۱۳۷۹ش ،چاب یازدهم، ص۳۵۹


۱.۳ - امام صادق(ع) از دیدگاه مرحوم شهیدی

مرحوم جعفر شهیدی می نویسد:
" آن كه در اخبار فقه شیعه تتبع كند ،خواهد ديد روايت هاى رسيده از امام صادق (ع) در مسائل مختلف فقهى و كلامى مجموعه‌اى گسترده و متنوع است .براى همين است كه مذهب شيعه را مذهب جعفری خوانده‌اند. گشايشى كه در آغاز دهه سوم سده دوم هجرى پديد آمد، موجب شد مردم آزادانه‌تر به امام صادق (ع) روى آورند . گشودن مشكلات فقهی و غير فقهى را از او بخواهند. ... دانشمندان از هيچ يك از اهل بیت رسول خدا به مقدار آنچه از ابوعبدالله روایت دارند ،نقل نكرده‌اند. هيچ يك از آنان متعلمان و شاگردانى به اندازه شاگردان او نداشته‌اند. روايات هيچ يك از آنان برابر با روايت هاى رسيده از او نيست. اصحاب حديث نام راويان از او را چهار هزار تن نوشته‌اند. نشانه آشكار امامت او خردها را حيران مى‌كند و زبان مخالفان را از طعن لال مى‌سازد."
[۲] جعفر شهيدى، زندگانى امام صادق، ص۶۱
[۳] رسول جعفریان، حیات فکری وسیاسی امامان شیعه، قم ، انتشارات انصاریان، ۱۳۸۴ش ، چاپ هشتم، ص ۳۴۵



۱. محمدجواد مشكور ، تاريخ شيعه و فرقه‌هاي اسلام تا قرن چهارم، بی نام، ص ۱۰۶ - ۱۰۵؛مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، قم، موسسه امام صادق (ع)،۱۳۷۹ش ،چاب یازدهم، ص۳۵۹
۲. جعفر شهيدى، زندگانى امام صادق، ص۶۱
۳. رسول جعفریان، حیات فکری وسیاسی امامان شیعه، قم ، انتشارات انصاریان، ۱۳۸۴ش ، چاپ هشتم، ص ۳۴۵



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : تاریخ تشیع | شیعه | فرق و مذاهب




جعبه ابزار