• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای سلامتی تا پایان عمر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سلامتی، پایان عمر.

پرسش: معنای جمله «اللّهمَّ امتعنا باسماعنا و ابصارنا و قوّتنا ما احییتنا و اجعلها الوارث منّا و لا تجعل مصیبتنا فی دیننا» چیست؟ منظور از اسماع، ابصار و قوه چیست؟

پاسخ: مراد از اسماع، نیروهای شنوایی، مراد از ابصار، نیروهای بینایی و منظور از قوّه، سایر نیروهای جسمی و روحی انسان است؛ یعنی خدایا! تا ما را زنده نگه داشته‌ای، از این نیروها برخوردار فرما!



«اللّهمَّ امتعنا باسماعنا و ابصارنا و قوّتنا ما احییتنا و اجعلها الوارث منّا و لا تجعل مصیبتنا فی دیننا».

۱.۱ - مراد از اسماع، ابصار و قوه

این جملات، در دعاهای نیمه شعبان است و مقصود از اسماع، نیروهای شنوایی و از ابصار، نیروهای بینایی و منظور از قوّه، سایر نیروهای جسمی و روحی انسان است؛ یعنی خدایا! تا ما را زنده نگه داشته‌ای، از این نیروها برخوردار فرما!

۱.۲ - مراد از الوارث منّا

و ظاهر وارث بودن این امور این است که تا وقت مرگ، آن‌ها سالم باشند؛ به گونه‌ای که گفته شود روح بیرون شد و این نیروها سالم بودند.
و محتمل است مراد این باشد که آثار خارجیه و امور خیریه فراوانی به واسطه این نیروها باقی گذاریم؛ از قبیل: تعمیر مساجد، تکایا، کتب علمی، شاگردان نیکو، اولاد صالح و غیره که بقای آن‌ها پس از مرگ به منزله وارث بودن خود آن اعضا از انسان است.

۱.۳ - مراد از مصیبتنا

و اما جمله «و لا تجعل مصیبتنا فی دیننا» عارض شدن هر نقص و گناه (اخلاقی، عملی و اعتقادی) بر مؤمن، مصیبت در دین اوست و ابتلای به هر ضرر جانی و مالی برای او با حفظ دینش، مصیبت در دنیای اوست؛ و هم‌چنین اگر دو گروه با هم بجنگند، تلفات جانی و مالی در جبهه حق، مصیبت در دنیا و منافع جبهه باطل، مصیبت در دین اوست.


در برخی نسخه‌های این دعا پس از جمله: «و اجعله الوارث منّا» جمله «و اجعل ثارنا علی من ظلمنا» است؛ یعنی خون‌بهای ما را به گردن ستم‌کارها قرار ده و ظاهراً این جمله، کنایه از این است که در هر درگیری و کشت و کشتاری ما را در طرف حق قرار ده؛ زیرا در نبردهای میان اهل حق و باطل آن‌چه از اهل حق کشته شود، خونش به گردن طرف باطل است و هر چه از اهل باطل کشته شود، خونش به گردن اهل حق نیست.


۱. ابن‌طاووس، علی بن موسی، الاقبال الاعمال، ج۳، ص۳۲۱.    
۲. عاملی، زین‌الدین بن علی (شهید ثانی)، منیة المرید، ص۲۱۱.    




سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «دعا برای سلامتی تا پایان عمر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۶/۰۷.    



جعبه ابزار