• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حتمیت ظهور امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، حکومت امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، قیامت، مدت حکومت امام مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف).

پرسش: آیا امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) فقط یک روز مانده به قیامت ظهور می‌کند و آن روز آن‌قدر بلند است که می‌تواند عدالت را در تمام جهان برقرار کند؟

پاسخ: ظهور امام زمان و حکومت جهانی حضرت یک مطلب مسلم است؛ اما این‌که مدت حکومت حضرت چند سال است، در روایات دیگر بیان شده و روایتی که در پرسش آمده، به مسئله حتمیت ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مربوط است، نه این‌که درصدد بیان مدت حکومت جهانی امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) باشد.




یکی از عمده‌ترین اهداف بعثت انبیا مطابق نصوص دینی، اجرای عدالت بوده و می‌دانیم عدالت به معنای واقعی کلمه و این‌که در دنیا ظلم و بیداد، تبعیض و تزویر، کینه و کدورت و استعمار و استثمار و لوازم آن وجود نداشته باشد تا هنوز در جامعه بشری به طور کامل پیاده نشده است و تحقق عینی و اجرای عملی این هدف، وظیفه عمده بعثت انبیا (همانند دیگر اهداف پیامبران) در گرو حکومت حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) است و به همین جهت اسم حضرت با عدالت و برچیدن ظلم و بیداد گره خورده است.


از حکمت خدا دور است که پیامبران را با اهداف مشخص بفرستد و بدون آن‌که آن اهداف جامه عمل بپوشد و بدون آن‌که بشر دوره صلح و صفا و عدالت و حاکمیت حق را مشاهده کند، یک مرتبه عمر دنیا به پایان برسد، چنین امری برخلاف حکمت خداوند است و این اهداف باید عملی شود؛ هر چند در ظرف یک روز باشد (البته تعبیر یک روز کنایه از قطعیت تحقق وعده الهی است، نه بیان مدت واقعی)؛ لذا خداوند به وعده تخلف‌ناپذیر خود در قرآن کریم نوید پیروزی دین حق و غلبه مستضعفین بر مستکبرین را داده و فرموده است:

«وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الارْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضَی لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْنًا یَعْبُدُونَنِی لا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا وَمَنْ کَفَرَ بَعْدَ ذَلِکَ فَاُولَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ»؛ «خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده و عمل شایسته انجام داده وعده داده است که آن‌ها را در زمین خلیفه (خود) گرداند؛ چنان‌که پیشینیان نیز خلافت داشتند و نوید داده، دینی را که برای‌شان برگزیده قدرت و نیرو بدهد و ترس آن‌ها را به امن و آرامش تبدیل کند (آن‌چنان ‌که) تنها مرا پرستش کنند و شریکی برای من قرار ندهند ...».


روایاتی که در مورد امام زمان و حکومت آن حضرت وارد شده در یک تقسیم به دو دسته تقسیم می‌شود:

۳.۱ - مسلم بودن ظهور

۱. روایاتی که مفاد آن‌ها این است که ظهور حجت بن الحسن (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) یک امر مسلم و قطعی است و از جمله این روایات، روایاتی است که در سئوال بدان اشاره شده است:

۳.۱.۱ - روایتی از ابوسعید خدری

ابوسعید خدری روایت کرده است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) از بلایی یاد فرمود که بعد از این به این امت برسد تا بدانجا که از ظلم و ستم کسی پناهی برای خویش نیابد؛ چون چنین شود‌ خدا مردی از خاندان مرا برانگیزد و به دست او زمین را پر از عدل و داد نماید؛ همان‌گونه که آکنده از ستم شده بود و آن شخص مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) است و او همان کسی است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فرموده است: «اگر یک روز از عمر دنیا بیشتر نمانده باشد، خدا همان روز را چنان طولانی می‌کند تا مردی از خاندان من ظهور کند».

این دسته از روایات حتمیت ظهور حجت بن الحسن و بسط و نشر عدالت را به دست مبارک ایشان بیان می‌کند و از قضای حتمی الهی سخن می‌گوید نه این‌که مدت حکومت حضرت یک روز بیش نیست و نیز منظور این نیست که آن روز آن‌قدر طولانی است که در همان یک روز حضرت جهان را مملو از عدل و داد می‌نماید و در همان یک روز بنیان حکومت‌های ظلم را بر‌می‌چیند، شاهد و دلیل بر این مطلب دسته دیگری از روایات است که به آن اشاره می‌کنیم.

۳.۲ - مدت حکومت حضرت حجت

روایاتی که راجع به مدت حکومت حضرت وارد شده و این روایات که درصدد بیان مدت حکومت حضرت است، حکومت آن بزرگوار را از ۷ سال گرفته تا ۴۰ سال و ۳۰۹ سال بیان کرده است. با قطع از اختلاف این روایات در مدت حکومت حضرت، این نکته مسلم است که حکومت امام زمان به مدت چندین سال قطعی است.
[۳] شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۷۹۰، قم، موسسة المعارف الاسلامیه، ۱۴۱۱ق.



از آن‌چه گفته شد به این نتیجه می‌رسیم که ظهور امام زمان و حکومت جهانی آن حضرت یک مطلب مسلم است؛ اما این‌که مدت حکومت حضرت چند سال است، در روایات دیگر بیان شده و روایتی که در سؤال آمده، به مسئله حتمیت ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مربوط است، نه این‌که درصدد بیان مدت حکومت جهانی امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) باشد.


۱. المحجة فیما نزل فی القائم الحجة، سیدهاشم بحرانی.
۲. مجموعه آثار، ج۱۸، مرتضی، شهید مطهری.



۱. نور/سوره۲۴، آیه۵۵.    
۲. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۲۵، قم، موسسة المعارف الاسلامیه، ۱۴۱۱ق.    
۳. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۷۹۰، قم، موسسة المعارف الاسلامیه، ۱۴۱۱ق.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حتمیت ظهور امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۱۹.    







جعبه ابزار