• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برخورد امام زمان با مسلمانان و غیر آن‌ها

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، مسلمانان، یهودیان، مسیحیان، دشمنان.

پرسش: چرا وقتی مهدی ظهور می‌کند با یهودیان و مسیحیان از در صلح و آشتی در می‌آید و عرب‌ها و قریش را به قتل می‌رساند؟! آیا محمد از قریش و عرب نیست و هم‌چنین طبق گفته خودتان آیا ائمه چنین نیستند؟! یعنی از عرب نیستند؟

پاسخ: حضرت وقتی ظهور می‌کند، براساس عدالت رفتار می‌کند و همه را به حق و عدالت دعوت می‌کند و عکس‌العمل ایشان نسبت به مردم براساس عکس‌العملی است که آنها نشان می‌دهند. هر کس دعوت ایشان را پذیرفت، نجات می‌یابد و هر کسی دعوت را نپذیرفت، هلاک می‌شود.




از اوضاع عمومی زمان ظهور، می‌توان پیش‌بینی کرد که وقتی مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ظاهر شد و حقایق اسلام را به گوش مردم جهان رسانید و برنامه انقلابی و اصلاحی اسلام را به آن‌ها عرضه داشت، هر کسی که دست یاری به او داد و اسلام را پذیرفت، از کشته شدن نجات می‌یابد و هر کسی که سرپیچی کرد، به دست اجراکننده حق یعنی مهدی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هلاک می‌شود.
[۱] حکیمی، محمدرضا، دادگستر جهان، ص۲۹۷.


۱.۱ - کلام امام علی

از حضرت ابوالحسن (علیه‌السلام) در تفسیر آیه «وَلَهُ اَسْلَمَ مَنْ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْاَرْضِ طَوْعًا وَکَرْهًا وَاِلَیْهِ یُرْجَعُونَ» نقل شده که فرمود: این آیه در شأن قائم ما نازل شده است. وقتی آن جناب ظاهر شده، دین اسلام را بر یهود و نصاری و صابئین و کفار شرق و غرب و ... از مردم هر قوم و مذهبی عرضه می‌دارد. پس هر کس با میل و اختیار اسلام بیاورد، به نماز و زکات و سایر واجبات امرش می‌کند و هر کس از قبول اسلام خودداری ورزد، گردنش را می‌زند تا این‌که در شرق و غرب زمین، کسی جز خداپرست واقعی باقی نماند.
[۲] حکیمی، محمدرضا، دادگستر جهان، ۲۹۴.

بر این اساس رفتارهای امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) متأثر از تعصبات قومی و نژادی نخواهد بود.
صرف‌نظر از نکته پیش‌گفته به سؤال مورد نظر شما در دو سطح متفاوت می‌توان پاسخ داد:


اساساً ادعای شما را قبول نداریم؛ چون روایاتی که اقدامات تند و قاطعانه امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با دشمنان را مطرح کرده‌اند، دو دسته‌اند:

۲.۱ - همه مردم

روایاتی که مطلق‌اند و هیچ اشاره‌ای نسبت به اختصاص به جامعه مسلمین در آن‌ها وجود ندارد؛ بلکه ظاهرش عام است و شامل تمام مردم می‌شود.

۲.۲ - گروه‌هایی خاص

اخباری که در آن‌ها از برخی گروه‌ها نام برده شده؛ مثل قریش و عرب و فرقه بتریه و غیره.از این گروه‌ها بتریه طبق فرض منحرف‌اند و مستحق قتل؛ اما نسبت به سایر گروه‌ها، این‌ها عناوینی هستند غیر دینی که در هر کدام از آن‌ها مسلمان (با مذاهب متفاوت) و غیر مسلمان (با دین‌های متفاوت) به نسبت‌های متفاوت یافت می‌شود. ذکر اسامی این گروه‌ها به معنی عدم شمول قتل نسبت به دیگر گروه‌ها نیست؛ زیرا سطح فکری و فرهنگی مردم عصر صدور این روایات ظرفیت فراگیری آن را نداشته است.
[۳] صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۲.




البته اگر از مورد اول تنزل کنیم و بپذیریم که ظاهر روایت این است که کثرت قتل مخصوص مسلمین است، این، امر بعید و دور از ذهن نیست و علل مختلفی می‌توان برای تفاوت رفتار امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با مسلمین و غیر مسلمین برشمرد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها این است:

۳.۱ - وضوح حقانیت دین اسلام

دلیل و جهت حقانیت دین اسلام برای مسلمانان در محدوده وسیعی آشکار و واضح است؛ برخلاف غیر مسلمان که چنین وضوحی برای همه و در سطح واحدی فراهم نشده است. وجود این ویژگی در مسلمانان اقتضا می‌کند که مسلمانان از بالاترین رتبه‌های ایمان و اخلاص برخوردار باشند و مسلمانانی که این‌گونه نباشند، به‌زودی یا در دراز‌مدت در امر رهبری و نیز اجرای تئوری عدالت کامل، در سرزمین خود و سراسر گیتی اخلال ایجاد می‌کنند و این با هدف بلند امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) منافات دارد.
[۴] صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۳.



بنا بر مطالبی که ذکر شد، نتیجه می‌گیریم که حضرت وقتی ظهور می‌کند، براساس عدالت رفتار می‌کند و همه را به حق و عدالت دعوت می‌کند و عکس‌العمل ایشان نسبت به مردم براساس عکس‌العملی است که آنها نشان می‌دهند. هر کس دعوت ایشان را پذیرفت، نجات می‌یابد و هر کسی دعوت را نپذیرفت، هلاک می‌شود.
[۵] صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۴.




۱. دادگستر جهان.
۲. عصر زندگی.
۳. حکومت جهانی حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).
۴. یکصد پرسش و پاسخ در مورد امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).


۱. حکیمی، محمدرضا، دادگستر جهان، ص۲۹۷.
۲. حکیمی، محمدرضا، دادگستر جهان، ۲۹۴.
۳. صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۲.
۴. صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۳.
۵. صدر، سیدمحمدصادق، تاریخ ما بعد الظهور، ص۴۰۴.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «برخورد امام زمان با مسلمانان و غیر آن‌ها»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۱.    







جعبه ابزار