• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اقامه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خواندن نماز ، اقامه، قیام ، قضا ، عبادت ، اتیان.
پرسش: آیا خواندن نماز همان اقامه نماز است؟
پاسخ: در قرآن فعل یا به‌جا آوردن نماز با تعبیرات مختلفی همچون قضا، قیام، اتیان و اقامه بیان شده است که با توجه به تفاسیر آیات، اقامه نماز یک معنای بالاتر و والاتر از نماز خواندن فردی دارد و به معنای زنده کردن، زنده نگه داشتن، عزت و ارزش بخشیدن به نماز در جامعه و در بین مردم است.



در قرآن کریم درباره انجام نماز تعبیرات مختلفی بیان شده است:

۱.۱ - ۱. «قضای نماز»

" فَإِذا قَضَیْتُمُ الصَّلاةَ فَاذْکُرُوا اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلی‌ جُنُوبِکُمْیعنی و هنگامی‌که نماز را به پایان رساندید، خدا را یاد کنید ایستاده، و نشسته، و در حالی که به پهلو خوابیده‌اید...". در این آیه شریفه مراد از "قضای نماز" به پایان رساندن و فارغ شدن از از انجام نماز به عنوان عبادت فردی است.

۱.۲ - ۲. «قیام بر نماز»

" إِنَّ الْمُنافِقینَ یُخادِعُونَ اللَّهَ وَ هُوَ خادِعُهُمْ وَ إِذا قامُوا إِلَی الصَّلاةِ قامُوا کُسالی‌ یُراؤُنَ النَّاسَ وَ لا یَذْکُرُونَ اللَّهَ إِلاَّ قَلیلاً "؛ منافقان می‌خواهند خدا را فریب دهند؛ درحالی‌که او آنها را فریب می‌دهد و هنگامی که به نماز برمی‌خیزند، با کسالت برمی‌خیزند و در برابر مردم ریا می‌کنند و خدا را جز اندکی یاد نمی‌نمایند! در این آیه نیز مراد از قیام به نماز، آماده شدن یرای انجام نماز به عنوان عبادت فردی است.

۱.۳ - ۳. «اتیان نماز»

" وَ لا یَأْتُونَ الصَّلاةَ إِلاَّ وَ هُمْ کُسالی‌ وَ لا یُنْفِقُونَ إِلاَّ وَ هُمْ کارِهُونَ "؛ و نماز به‌جا نمی‌آورند جز با کسالت و انفاق نمی‌کنند مگر با کراهت! در این آیه نیز مراد از قیام به نماز، آماده شدن یرای انجام نماز به عنوان عبادت فردی است.

۱.۴ - ۴. «اقامه نماز»، به‌جای خواندن نماز

" الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ بِالْآخِرَةِ هُمْ یُوقِنُونَ "؛ همانان که نماز را برپا می‌دارند، و زکات را می‌پردازند و آنها به آخرت یقین دارند.

۱.۴.۱ - دیدگاه مفسران

مفسران درباره تعبیر اقامه نماز می‌گویند: این تعبیر بالاتر از نماز خواندن هر فرد مسلمان و انجام تکلیف شخصی است و اشاره به این است که مؤمنان نه‌تنها خودشان نماز می‌خوانند، بلکه کاری می‌کنند که این رابطه محکم با پروردگار همیشه و در همه جا برپا باشد.

۱.۴.۲ - دیدگاه علامه طباطبایی

در تفسیر المیزان آمده است:"... اقامه، به معنای بپا داشتن هر چیز است؛ به‌نحوی که تمام آثار آن چیز مترتب بر آن شود و هیچ اثر و خاصیتی پنهان و مفقود نماند؛ مانند اقامه عدل ، اقامه سنت ، اقامه نماز، اقامه شهادت ، اقامه حدود ، اقامه دین و امثال آن".

۱.۴.۳ - اقامه نماز در زیارت امام حسین

همان‌گونه که در زیارت امام حسین ـ علیه‌السلام ـ می‌خوانیم:" اشهد انک قد اقمت الصلاة "؛ شهادت می‌دهم که تو نماز را به پاداشتی. در این‌جا اقامه نماز یعنی زنده کردن نماز، نه خواندن آن. البته در قرآن هر جا که نماز به معنای خواندن و به‌جا آوردن باشد، با کلماتی مانند "مصلین" آمده است.


همان‌گونه که بیان شد، تعبیر به اقامه نماز (به‌جای خواندن نماز) اشاره به این است که مؤمنان نه‌تنها خودشان نماز می‌خوانند، بلکه کاری می‌کنند که این رابطه محکم با پروردگار همچنان و در همه جا بر پا باشد؛ بنابراین اقامه نماز یک معنای بالاتر و والاتر از نماز خواندن فردی دارد و به معنای زنده کردن، زنده نگه داشتن، عزت و ارزش بخشیدن به نماز در جامعه و در بین مردم است.


۱. نساء (۴)، آیه ۱۰۳.    
۲. نساء (۴)، آیه ۱۴۲.    
۳. توبه (۹)، آیه ۵۴.    
۴. لقمان (۳۱)، آیه ۴.    
۵. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج ‌۷، ص ۸۸.    
۶. علامه طباطبایی، ترجمه المیزان، ج ‌۱۱، ص ۶۲.    
۷. معارج (۷۰)، آیه ۲۲؛ "الا المصلین".    
۸. مدثر (۷۴)، آیه ۴۳؛ "لم نک من المصلین".    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی | نماز | واژگان قرآنی




جعبه ابزار