• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ازاله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازاله، مقامات ائمه، زیارت عاشورا، مقام تکوینی ، مقام اجتماعی.
پرسش: معنای ازاله و دفع مقامات ائمه ـ علیهم‌السلام ـ که در زیارت عاشورا آمده «و لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها» چیست؟ مگر امامان از رتبه امامت و مقام ولایت دفع و ازاله شدند؟ با این‌که می‌دانیم که این مقامات قابل منع از طرف مردم نیست.

پاسخ:



منظور از دفع و ازاله مقامات و مراتب ائمه علیهم‌السلام، توجه نکردن به لوازم و آثار جایگاه تکوینی و الاهی آنان و کنار گذاشتن
[۱] دفع و ازاله: گرچه در لغت در معانی زیادی به‌کار گرفته شدند، اما معنای مناسب مقام بحث ما، به‌معنای کنار زدن، دور کردن و مزاحمت ایجاد کردن می‌باشد. فرهنگ جدید عربی فارسی، ماده زال و دفع.
ائمه علیهم السلام از جایگاه اجتماعی‌شان است.


توضیح این‌که ائمه ـ علیهم‌السلام ـ دارای دو نوع مقام تکوینی و اجتماعی هستند؛ مقامات تکوینی همانند: واسطه فیض و پیدایش نعمت‌‌ها، مظاهر نور الاهی، کلید‌دار و معادن علوم، تنها و محکم‌ترین راه ارتباطی به‌سوی مقام قرب الاهی و ... بودن؛ اگرچه جعل و نصب این مقامات به دست ذات حق تعالی است و بشر همان‌گونه که توانایی نصب مقامات تکوینی را ندارد، قادر بر سلب آن نیست؛ ولی لوازم این مقامات که همان مقامات اجتماعی است (مانند ولایت و حاکمیت بر مردم، تفسیر و تشریح مبانی دینی و وحی برای مردم) قابل منع و جلوگیری است و دشمنان اهل بیت ـ علیهم‌السلام ـ آنها را از این مقامات کنار زدند؛ چنان‌که در دعایی از امام سجاد ـ علیه‌السلام ـ آمده است: مقام خلافت و امامت را که طبق تقدیر در تدبیر و فرمان تو بود، این حق را به‌زور ربودند، حکم تو را مبدل کردند، کتاب تو متروک گشته، فرائض دگرگون شده و سنت پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ متروک ماند.
[۲] علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۸۶، ص ۲۱۸ ؟؟؟.


۲.۱ - روایتی از امام باقر و امام صادق

امام باقر ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید که در هر عیدی حزن و اندوه اهل بیت تکرار می‌شود؛ زیرا حق آنان در دست دیگران است.
[۳] شیخ صدوق، علل الشرایع، ج ۲، ص ۳۹۰.
همان‌طور که امام صادق ـ علیه‌السلام ـ فرمودند که حکومت و سلطنت را خدا به ما داده بود، بنی‌امیه از ما گرفتند.


در نتیجه باید گفت که گرچه تمام مقامات تکوینی و تشریعی ائمه ـ علیهم‌السلام ـ به عنایت و تشریع ذات حق تعالی است، اما غاصبان خلافت و وصایت نبی خاتم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ این حق الهی را محترم نشمردند و حقوق اجتماعی آنان که متفرع و منشعب از آن مقامات تکوینی و الاهی است از آنان ظالمانه غصب شده است. علاوه بر این‌که انواع اهانت‌ها، اذیت‌ها، شکنجه‌ها و قتل‌ها را نسبت به اهل بیت ـ علیهم‌السلام ـ و پیروان آنان مرتکب شدند که همه اینها منافات با جایگاه الاهی ائمه ـ علیهم‌السلام ـ دارد که در زیارت عاشورا از آن به معنای برکناری و دور کردن ائمه از مقاماتشان یاد شده است.



۱. دفع و ازاله: گرچه در لغت در معانی زیادی به‌کار گرفته شدند، اما معنای مناسب مقام بحث ما، به‌معنای کنار زدن، دور کردن و مزاحمت ایجاد کردن می‌باشد. فرهنگ جدید عربی فارسی، ماده زال و دفع.
۲. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۸۶، ص ۲۱۸ ؟؟؟.
۳. شیخ صدوق، علل الشرایع، ج ۲، ص ۳۹۰.
۴. کلینی، کافی، ج ۸، ص ۲۶۶.    



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار